Zahrádkáři tomu nevěřili: Zapomenuté ovocné dřeviny dávají úrodu bez postřiků, z ní vyrobíte likér lepší než z obchodu
Ovocné dřeviny, které zvládne pěstovat každý – i bez zkušeností
Ovocné dřeviny patří do každé zahrady a právě teď, na podzim, tak máte jedinečnou příležitost obohatit svoji zahradu o méně známé druhy ovocných dřevin. Tyto druhy se sice již pomalu těší zájmu některých pěstitelů, stále ale nemají své pevné místo mezi klasickými druhy jako jsou třeba jabloně, hrušně nebo švestky. Kromě toho, že vám tyto dřeviny poskytnou odměnu v podobě úrody, často také krásně kvetou a na podzim úžasně zbarví listy.
Podzimní výsadba ovocných dřevin: Proč je právě teď nejlepší čas začít
Podzimní období je pro výsadbu dřevin obecně velmi vhodné, a to z mnoha důvodů. Půda je totiž dostatečně prohřátá, je dostatek srážek a mladé rostliny mají dostatek času do zimy, než přijdou mrazy, dobře zakořenit. Další nespornou výhodou je také to, že zhruba od poloviny září do začátku listopadu je sortiment ovocných dřevin velmi bohatý a vy tak máte možnost zakoupit třeba i starší odrůdy ovocných stromů, které během roku nejsou vůbec k dostání.
7 ovocných dřevin, které skoro nikdo nepěstuje – a přesto dávají skvělou úrodu
1. Mišpule obecná
Mišpule obecná (Mespilus germanica) dorůstá do výšky 4 metrů a nejlépe se jí bude dařit na slunném stanovišti. Mišpule dobře snáší i sucho a nevyžaduje řez. Plodem mišpule jsou hnědavé malvice jablíčkového nebo hruškového tvaru, které jsou jedlé až po přemrznutí nebo delším uležení. Plody se využívají do zavařenin, džemů nebo na výrobu moštů.
2. Jeřáb červený jedlý
Jeřáb jedlý (Sorbus aucuparia ´Moravský sladkoplodý´) dorůstá do 5 až 10 metrů a je nenáročný jak na půdu, tak na stanoviště, nicméně na stinném stanovišti se u něj mohou objevovat houbové choroby.Plodem jsou červené malvičky, které jsou méně trpké než u planých druhů. Jeřabiny se využívají do zavařenin, na sušení nebo k výrobě likérů.
3. Oskeruše
Oskeruše (Sorbus domestica) je druh jeřábu, který dorůstá až do 20 metrů, ale roste velmi pomalu. Vyžaduje teplé, slunné polohy a vápenitou půdu. Plodem oskeruše jsou malvice podobné malým hruškám nebo jablkům. Plody oskeruše se často využívají k výrobě pálenky, džemů a ke konzumaci jsou vhodné až po uležení.
4. Muchovník
Muchovník Lamarckův (Amelanchier lamarckii) je již v našich zahradách poměrně známou, méně tradiční ovocnou dřevinou. Je to keř, který dorůstá do výšky od 3 do 5 metrů, někdy bývá pěstován jako vícekmenný. Muchovníky jsou nenáročné na pěstování, porostou na slunci i v polostínu a nevyžadují ani půdy bohaté na živiny. Plodem muchovníku jsou sladké fialovo-modré malvice, podobné borůvkám. Konzumace muchovníku je možná za čerstva a využívá se také pro přípravu džemů, k sušení nebo na pečení.
5. Rakytník
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) bývá keř s výškou okolo 3-4 metrů, někdy i více. Vyžaduje slunce a propustné půdy. Pro plodnost potřebujete samčí i samičí rostlinu, ačkoliv na trhu už bývají i druhy samosprašné. Plodem jsou oranžové bobule bohaté na vitamín C a využívá se hlavně na podporu imunity, na různé džemy, sirupy, suší se do čaje, lze ho i zamrazit.
6. Černý jeřáb
Aronie černá nebo také černý jeřáb (Aronia melanocarpa) je nižší keř dorůstající do výšky kolem 2,5 metru a velmi se svými plody podobá muchovníku. Je to velmi nenáročná dřevina, vhodná i do vlhčích poloh a dobře snáší řez. Plodem aronie je černá bobule s trpkou chutí se silnými antioxidačními účinky. Využívá se pro výrobu šťáv, vína, do kompotů nebo k sušení.
7. Líska obecná
Líska obecná (Corylus avellana) se nyní do našich zahrad již pomalu vrací a jedná se o keř dorůstající do výšky 3-5 metrů. Lísce vyhovují slunná a polostinná stanoviště a pro vyšší plodnost vyžaduje pravidelný řez. Plodem jsou lískové ořechy, které se konzumují buď syrové nebo se suší, lisují na oleje či využívají při pečení.
Likér z oskeruší chutná jako luxusní destilát – vyrobíte ho za pár minut
Výborný likér z oskeruše, který vás zahřeje nejen během podzimních sychravých dnů, vyrobíte velmi snadno a zcela jistě si na něm pochutnáte.
Potřebujete:
- 0,7 l kvalitní pálenky nebo vodky
- 200 g cukru
- 1 lžičku skořice
- 2 hřebíčky (nemusí být)
- 0,5 kg přezrálých oskeruší
Oskeruše nakrájíme, zalijeme alkoholem a přidáme cukr a koření. Necháme 4-6 týdnů louhovat a pak přecedíme přes plátno. A můžete degustovat.
Ovocné dřeviny, které nejsou na zahradách příliš časté, si můžete prohlédnout v naší galerii.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.