Jak vypadá a odkud pochází černý bez?
Černý bez (Sambucus nigra) je původní evropský listnatý keř. Jedná se o jednu z nejběžnějších dřevin naší přírody, kterou se většinou snažíme ze zahrad spíše vymýtit, protože černý bez přitahuje mšice doslova jako magnet. Na první pohled je to keř nepříliš atraktivní, ale jakmile rozkvete plochými latami nažloutlých, drobných květů, promění se celý keř v zářivého krasavce. Na podzim je keř zajímavý podruhé, a to ve chvíli, kdy se na něm objeví drobné černé plody. I z nich se vyrábějí chutné i zdravé sirupy a džemy.
Květy černého bezu jsou zdravé i chutné
Květy černého bezu mají jemnou, lehce nasládlou a aromatickou chuť. Čerstvými kvítky můžete zdobit zmrzlinové poháry, muffiny, koláče i dezerty, můžete je také zapékat do lineckého těsta. Bezové květy báječně chutnají v kombinaci s nakyslou rebarborou, pikantním rybízem i s jablky, hruškami nebo malinami. Květy černého bezu obsahují vitamín C, ale i spoustu dalších, zdraví prospěšných látek. Sirupy je vhodné používat pro podporu detoxikace organismu, ale i při kašli, virózách nebo nachlazení.
Na sběr květů černého bezu se vydejte v poledne
Krémové až nažloutlé květy černého bezu mají velmi specifickou a silnou vůni, kterou můžete přenést i do sirupů a džemů. Tahle vůně je však přitažlivá i pro velké množství hmyzu, proto si při sběru kosmatic vždy dejte pozor, abyste si domů nepřinesli úrodu obalenou mšicemi, muškami či drobnými broučky. V každém případě květy doma pečlivě prohlédněte a vyperte v čisté studené vodě.
- Na sběr květů černého bezu se vypravte za slunečného a suchého počasí kolem poledne.
- Celá květenství nůžkami odstřihávejte a ukládejte je nejlépe do košíku nebo papírové tašky, nikdy ne do igelitového sáčku.
3 Recepty na pochoutky z květů černého bezu
1. Smažené kosmatice na sladko
- 4 velké kosmatice (květenství černého bezu)
- olej na smažení
- 2 celá vejce
- 2 polévkové lžíce mléka
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- špetka kypřicího prášku do pečiva
- práškový cukr
Z vajec, mléka, mouky a prášku do pečiva vidličkou našlehejte těstíčko, pak v něm máčejte kosmatice (držte je za stopku) a rovnou je smažte na rozpáleném oleji. Po usmažení pocukrujte.
2. Letní limonáda
- 8 květenství černého bezu
- 300 g cukru
- 1 citron
- 2 lžíce jablečného octa
- 3 l vroucí vody
Ve vařící vodě rozpusťte za stálého míchání cukr, přidejte na plátky nakrájenou, omytou půlku citronu a šťávu z druhé půlky citronu, bezinky a jablečný ocet. Nechte asi 7-10 dní nezakryté odpočívat na světlém, zastíněném místě. Občas promíchejte. Přelijte přes husté sítko do sklenic a nechte stát ještě asi týden. Limonádu podávejte dobře vychlazenou, ozdobenou plátky citronu nebo pomeranče.
3. Pikantní džem z květů černého bezu
- 20 kosmatic
- 200 g cukru
- 800 ml vody
- šťáva z 1 citronu
- kousek zázvoru
- 2 sáčky želírovacího cukru
Cukr nasypejte do vody a pomalu povařte asi 5 minut. Po vychladnutí přidejte šťávu z citronu a bezinky a nechte do druhého dne v chladu. Druhý den přelijte přes sítko, přidejte nastrouhaný zázvor a želírovací cukry. Povařte na mírném ohni 3-5 minut a horký džem lijte do čistých sklenic. Okamžitě zavíčkujte a postavte dnem vzhůru.
V redakci jsme vyzkoušeli smažené kosmatice, limonádu i džem. Kosmatice jsme vyhodnotili jako poměrně bez chuti, vlastně nám chutnaly jenom po vydatném pocukrování, ale limonáda byla skvělá a džem zrovna tak, ve skutečnosti chutnal tak trochu jako med. Báječný byl jen tak na chlebu s máslem.