Úžasný fígl našich babiček: Když k česneku přidáte jednu voňavou bylinku, vydrží až do jara
Sklizeň zeleniny je odměnou každého pěstitele
Sklizeň zeleniny a všech ostatních výpěstků na naší zahradě, je tou největší odměnou, kterou za svoji péči máme. Pokud pěstujete ty správné druhy zeleniny a ovoce, a sklidíte pořádnou úrodu, potom jste soběstační a nemusíte nakupovat předraženou zeleninu v obchodech. Jestliže patříte k pěstitelům cibulové zeleniny, konkrétně česneku a cibule, určitě dumáte nad tím, jak tuto zeleninu uskladnit přes zimu, aby vydržela co nejdéle čerstvá. Trochu vám s tím poradíme, aby vám nezbyly jen oči pro pláč.
Správné uskladnění česneku: Nejčastější chyby, kterým se vyhnout
Česnek, ať již pěstujete paličák či nepaličák, nikdy nesmíte po sklizni ponechat ležet na horkém slunci, protože mu hrozí znehodnocení přílišným žárem. Pro skladování vyberte pouze zdravé, dobře vyvinuté cibule. Ty, které nejsou velké kvality ponechte někde stranou a postupně je v kuchyni zpracujte. Cibule očistěte od zeminy a dejte pozor, aby se hlavy o sebe netloukly. Cibule však nečistěte moc vehementně, jinak byste mohli strhnout a poškodit vrchní šupiny, které budou jednotlivé stroužky ještě další čtyři až šest týdnů vyživovat. Jakmile máte cibule očištěné, svažte je dle velikosti palic natí k sobě, zakraťte kořeny a pověste je na teplé místo, kde profukuje vítr.
Kde česnek vydrží nejdéle: Tipy na ideální místa
Tím nejlepším místem pro zavěšení palic česneku bývá suchá půda, garáž či jakýkoli přístřešek, kde bude proudit vzduch. V televizi jste možná viděli, že česnek zavěsili těsně pod střechu domu, ale tento prostor není vůbec vhodný. Zde totiž během slunného dne mohou vyšplhat teploty hodně vysoko, a to má negativní vliv na kvalitu palic. Nemáte-li možnost sušit česnek zavěšením, lze ho sušit i bez natě, v bedýnkách nebo roštech, vždy ale musíte zajistit dostatečné proudění vzduchu.
Tajemství babiček: Voňavé bylinky jako přirozená ochrana česneku
Naše babičky moc dobře věděly, jak skladovat zeleninu a ovoce tak, aby jim úroda vydržela co nejdéle. Aby jim nějaký škůdce jejich úrodu nezlikvidoval, využívaly k ochraně úrody aromatické bylinky. Například u česneku se často mezi jednotlivé svazky zavěšovala sušená šalvěj nebo máta, jejichž aroma případné škůdce odradilo. Tento fígl, který vám česnek ochrání, využijte i vy.
Jak uskladnit česnek v bytě, když nemáte půdu ani garáž
Jestliže jste si sklidili česnek na chatě a bydlíte v bytě, kde nemáte k dispozici půdu ani garáž, i vy můžete česnek dobře uskladnit. Česnek můžete zaplést do copů a zavěsit ve spíži nebo třeba někde na chodbě, kde dostatečně proudí vzduch. Někdo mezi palice vkládá sušené rostliny a tím získá hezkou, venkovskou dekoraci. Neskladujte ho na místech, kde je přetopeno a vlhko.Optimální teplota pro skladování česneku je kolem 20 °C a vzdušná vlhkost asi 60 %.
Proč se vyplatí počkat: Správný čas sklizně cibule rozhoduje o skladování
Délka skladovatelnosti cibule souvisí se správně načasovanou sklizní, pokud ji sklidíte dříve nebo později, než máte, zkracujete si tím dobu skladovatelnosti. Vždy je tedy dobré cibule nechat dobře vyzrát, aby byly dostatečně velké. Budete – li s jejich sklizní otálet, každým dnem se zvyšuje riziko napadení houbovými chorobami a díky nim vám uskladnění dlouho nevydrží. Sklizňovou zralost poznáme tak, že cibule má převážně suchou nať, pouze v krčku může být ještě trochu čerstvá.
Uskladnění cibule krok za krokem, aby vydržela pevná a zdravá
Jakmile cibuli sklidíte, nechte ji dobře proschnout, a to buď na záhoně nebo v případě deštivého a vlhkého počasí někde pod přístřeškem. Máte-li pozemek s cibulí volně přístupný, nikdy ji na pozemku nenechávejte, protože by vám ji z pozemku mohl někdo velmi rychle odcizit. Zhruba po 3-4 týdnech odstraníme nejen zaschlou nať, ale také ušpiněnou slupku. Suché cibule skladujeme, stejně jako česnek, na suchém dobře větratelném místě, nejlépe v sítích nebo jako česnek zavěšené do snopů. Klidně můžete česnek i cibuli pověsit vedle sebe. Lze ji také skladovat v děrovaných přepravkách v nízké vrstvě. Cibule pro skladování vyžaduje mnohem nižší teplotu oproti česneku a to kolem 1 °C, přičemž krátkodobě snesou i teploty pod bodem mrazu.
Sklizeň zeleniny, a především česneku a cibule, je vždy radostnou událostí, podívejte se do naší galerie.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.