Černý česnek je sladší a po jeho konzumaci není cítit typický česnekový odér, jako u klasického česneku. Vyzkoušejte ho také v kuchyni, zamilujete si ho
Konzumací černého česneku nevzniká typický česnekový odér
Černý česnek je u nás stále trochu rarita, přece jen, zase tak často k vidění není. To ale neznamená, že byste ho nemohli pěstovat a konzumovat právě vy. Má totiž stejné blahodárné účinky na náš organismus jako česnek, ale má řadu lepších vlastností, než ten klasický. Hlavně po jeho konzumaci z vás není cítit známý česnekový odér, což uvítá mnoho lidí.
Jak vzniká černý česnek a odkud se vzal?
Tento druh česneku pochází z Koreje a postupem času se rozšířil po jihovýchodní Asii a do Evropy. Je to tedy typická ingredience asijské kuchyně, kde se s ním setkáte častěji, než u nás. Vzniká z klasického česneku, kdy se celé palice česneku nechávají péct ve speciálních nádobách při teplotě okolo 60 °C po dobu asi 90 dnů. Stroužky pak zčernají, ztratí štiplavou chuť a zesládnou. Využívají se v kuchyni jako dochucovadlo, hodí se do salátů, těstovin i omáček.
Na co je dobrý černý česnek? Patří mezi superpotraviny
Tento druh česneku má stejné pozitivní účinky na náš organismus, jako klasický, bílý česnek, ale nedráždí tolik žaludek a umožňuje výrazně snazší vstřebávání prospěšných látek, které obsahuje. Prospěšné látky jsou v mnohem vyšší koncentraci, nežli u bílého česneku a tělo je dokáže snáze přijímat a vstřebávat. Černý česnek je silný antioxidant a chrání buňky před poškozením, pozitivně ovlivňuje trávení, chrání játra a má antibiotické účinky. Stejně jako bílý česnek podporuje imunitu a snižuje příznaky astmatu a alergie. Velmi prospívá našemu srdci a krevnímu oběhu. Dle výzkumů se zjistilo, že dokáže bojovat proti vysoké hladině cholesterolu, zabraňuje zanášení cév a snižuje tak riziko infarktu. Běžně ho můžete zakoupit na různých e-shopech či v některých lékárnách, ale úplně levný není, za 200 gramů černého česneku zaplatíte kolem 400 Kč. V lékárnách pak prodávají různé kapsle, které jsou levnější.
Černý česnek můžete pěstovat i na své zahradě nebo si ho vyrobte doma
Stejně, jako v těchto dnech vysazujete bílý česnek, můžete vysadit i česnek černý, má stejné požadavky. Půda by měla být dostatečně propustná, spíše sušší a vápenitá. Česnek je mrazuvzdorný, cibulky se tedy nechávají na stanovišti přes zimu.
Pokud budete šikovní a budete mít dostatek trpělivosti, černý česnek si můžete vyrobit z toho bílého i doma. Stačí vám k tomu rýžovar a černý česnek získáte už za dva týdny. Důležité je, zajistit česneku dlouhodobě nízké teploty a dostatečnou vlhkost, aby nevyschnul. Návody, jak na to, najdete na internetu.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.