Breadcrumb
- Úvodní stránka
- Praxe
- Užitková zahrada
- Jak si nasušit bylinky: 4 způsoby sušení. Udělejte si zásobu na zimu
- Galerie
- Sušené byliny se vždy hodí nejen v kuchyni, ale i jako podpůrná léčba při různých nemocech

Bylinky jsou důležitou ingrediencí našich pokrmů. Podtrhnou chuť jídla, přidají příjemnou vůni a pomáhají nám s trávením

Bylinky poskládejte do svazečků, svažte provázkem a zavěste v suchém a větraném prostředí, kam nedopadá přímé slunečné světlo. Optimální teplota k sušení je mezi 20 a 30 °C.

Léto je obdobím, kdy spoustu bylinek sklízíme a děláme si zásoby na zimu. Nejjednodušší metodou jejich uchování je sušení

Metodu sušení v klasické troubě zvolte v případě, že nemáte jinou možnost

Sušení v automatické sušičce je jednoduchý, rychlý a šetrný způsob

Dobře nasušené bylinky je třeba uchovat v uzavíratelných nádobách bez přístupu vzduchu, aby se k nim nedostala vlhkost, která by způsobila jejich plesnivění

V podzimním a zimním období se nasušené byliny budou hodit při nachlazení či nepříjemných obtížích.
Prohlédněte si další galerie
- Jarmanka větší: Nenáročná trvalka, jejíž krásu oceníte až při bližším pohledu. Najdete ji i v naší přírodě
- Trvalkový záhon okrasný listem: I bez květů můžete vytvořit dechberoucí kompozici v zahradě
- Tavolník břízolistý: Opadavý keř vykvétá záplavou bílých květů, na podzim se barví do purpurových odstínů
- Vysaďte si do zahrady trvalky s nejkrásnější vůní. Pěstujte floxy, meduňku i zatím jen málo známou agastache
- Černý bez: Nejobyčejnější keř naší přírody využijete hned dvakrát. Vyzkoušeli jsme 3 recepty z bezových květů