Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Jak si nasušit bylinky: 4 způsoby sušení. Udělejte si zásobu na zimu
      5. Galerie
      6. Sušené byliny se vždy hodí nejen v kuchyni, ale i jako podpůrná léčba při různých nemocech
      Sušené byliny se vždy hodí nejen v kuchyni, ale i jako podpůrná léčba při různých nemocech
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Bylinky jsou důležitou ingrediencí našich pokrmů. Podtrhnou chuť jídla, přidají příjemnou vůni a pomáhají nám s trávením

      Foto: shutterstock

      Bylinky poskládejte do svazečků, svažte provázkem a zavěste v suchém a větraném prostředí, kam nedopadá přímé slunečné světlo. Optimální teplota k sušení je mezi 20 a 30 °C.

      Foto: shutterstock

      Léto je obdobím, kdy spoustu bylinek sklízíme a děláme si zásoby na zimu. Nejjednodušší metodou jejich uchování je sušení

      Foto: shutterstock

      Metodu sušení v klasické troubě zvolte v případě, že nemáte jinou možnost

      Foto: shutterstock

      Sušení v automatické sušičce je jednoduchý, rychlý a šetrný způsob

      Foto: shutterstock

      Dobře nasušené bylinky je třeba uchovat v uzavíratelných nádobách bez přístupu vzduchu, aby se k nim nedostala vlhkost, která by způsobila jejich plesnivění

      Foto: shutterstock

      V podzimním a zimním období se nasušené byliny budou hodit při nachlazení či nepříjemných obtížích.

      Foto: shuttestock

      Prohlédněte si další galerie

      • Už jste slyšeli o „malovaném jazyku“? Jazylka chobotnatá patří mezi největší zahradní poklady
      • Tajemství odhaleno: Jak sklízet hlávkové zelí a získat bonusovou úrodu
      • Úžasné exotické rostliny na vaší zahradě: Jakon je jako slunečnice, ale oslníte s ní v kuchyni
      • Nejjednodušší způsob, jak mít záhon plný květů – a přitom skoro nic nedělat
      • Tohle zahrádkáři nevědí: Většina levandulí hyne kvůli jedné chybě

      Nejnovější články

      Takhle by zatočila s chřipkou vaše babička: Tyto přírodní léky známe moc dobře, jen jsme na ně zapomněli
      Thumbnail
      Jak si nejlépe poradit s rozrostlými bohyškami? Rozdělte jejich trsy a získáte další nové rostliny do okrasných záhonů a skalek
      Thumbnail
      Vlhká půda na zahradě? Zasaďte těchto 5 ovocných stromů. Neuvěříte, co všechno můžete vypěstovat
      Thumbnail
      Nenáročná trvalka z Ameriky dobývá české zahrady. A kvete celé léto i podzim
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Takhle by zatočila s chřipkou vaše babička: Křen i bezinky jsou nejlepší přírodní lékárnička
      • Jak si nejlépe poradit s rozrostlými bohyškami: Rozdělte jejich trsy a získáte další nové rostliny do okrasných záhonů a skalek
      • Ověřené druhy ovocných stromů, které milují vlhké půdy: Jabloně, švestky i borůvky vám zajistí úrodu
      • Zapomeňte na klasickou slunečnici. Tahle je z Ameriky vydrží vše a na zahradě je nádherná
      • Domácí zázrak na imunitu za pár korun: Zkuste česnek v medu, aronii nebo kimchi
      • Trik, který zná málokdo: Rýmovník i chřipkovník vás postaví na nohy
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak upéct vepřovou panenku v remosce? Rady pro začátečníky i zkušené kuchaře
      • Tajemství lesklých šperků odhaleno: S citronovou šťávou, horkou vodou a solí bude vaše stříbro zářit jako nové
      • Jaké bylo jejich poprvé: Charlie Sheen za společnici zaplatil tátovou kreditkou, prince Harryho zasvětila milovnice koní
      • Jak se správně vonět. Tajemství aplikace, výběru i vrstvení parfémů prozradí parfumérka
      • Legendy o jídle: kde se vzaly vaječňák, chlebíčky i slavný salát Caesar?
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání