Nepřestávejte s výsevy: ačkoli je léto za námi, stále si můžete vysít zimní saláty. První sklizně se dočkáte již brzy na jaře

Salát z vlastní zahrady nebo ze skleníku je možné si vypěstovat kdykoli během roku. Kromě jarních a letních odrůd totiž existují i podzimní a zimní. Základem je však výsev ve správnou dobu. 

Podzimní saláty se sejí v polovině léta

Podzimní saláty jsou de facto jarní odrůdy vyseté v polovině léta (koncem července, začátkem srpna). Vyhovuje jim krátký (zkracující se) den a ke sklizni jsou určené v říjnu, nebo dokonce až v listopadu. Z odrůd může jít například o salát ’Král máje’, ’Major’ nebo ledový salát ’Ledano’. 

Zimní salát vysévejte začátkem září

V září nastává čas k výsevu ozimého salátu. Seje se buď přímo na záhon, nebo do nádob s výsevní zeminou. Při přímém výsevu odložte jednocení řádků až na jaro, protože v hustším porostu budou rostliny lépe chráněny před chladem. 

V druhém případě, tj. při výsevu do nádob, se po čtyřech až šesti týdnech přesazují vzešlé sazenice do záhonu (během října, spon 30 x 30 cm). Pro úspěšné přezimování salátů je důležité, aby dostatečně zakořenily. Proti obvyklé praxi se ozimé odrůdy vysazují o něco hlouběji – kořenový bal by měl být pod zemí na šířku prstu, jinak hrozí nebezpečí, že rostliny vytáhne mráz

Osvědčeným ozimým salátem je 'Humil'

Vhodnou ozimou odrůdou, která je u nás k dostání, je ’Humil’. Dokáže až neuvěřitelně vzdorovat chladu, takže na záhonu přezimuje bez problémů. Zimní salát se vrací i do zahrad v zahraničí. Oblíbená je třeba historická francouzská odrůdaMerveille des quatres saisons’, máslový salát ’Forellensalat’, který vytváří hlávky s červeně tečkovanými listy, nebo zvláště otužilý ’Waldor’. 

Koncem podzimu si možná ještě stihnete uříznout pár salátových hlávek (záleží na době výsevu), ostatní nechte ale až na jarní sklizeň, která nastane v březnu. Na konci prosince nezapomeňte záhon zakrýt netkanou textilií.  

Časopisy

Aktuální titulka Naší krásné zahrady