Nepleťte si kustovnice: plody jedné jsou zdravé, plody druhé jedovaté. Vysaďte si na zahradu tu pravou

Drobné červenooranžové plody kustovnice čínské (Lycium chinense) se podobají brusinkám a v Asii, kde se už od 7. století pěstuje kustovnice jako ovocná dřevina, se přidávají do různých jídel nebo se z nich připravuje čaj. Pojídat se mohou i mladé zelené výhonky kustovnice. 

Goji, plody kustovnice čínské
Info ikona

V téhle podobě můžete sehnat „goji“ v prodejnách zdravé výživy.

Nepleťte si kustovnice, jedna je jedovatá

Kustovnice čínská vytváří až třímetrový opadavý keř s převislými větvemi a podlouhlými až kopinatými listy. V červnu rozkvétá květy s nálevkovitou korunou fialové barvy. Rostlina je vzrůstná a její centimetr až dva velké plody dozrávají koncem října

Nepleťte si však kustovnici čínskou a kustovnici cizí (L. barbarum), která u nás roste volně v přírodě. Ta je považovaná za invazní a slabě jedovatou rostlinu. Na rozdíl od kustovnice čínské má však řídce otrněné větve a květní kalich se dvěma cípy (kustovnice čínská je bez trnů a její kalich má minimálně tři cípy). 

Kustovnice se nehodí do malé zahrady

I kustovnice čínská se ale ráda rozrůstá. Vysazujte ji proto tam, kde nebude okolní rostliny utiskovat nebo ji využijte k ozelenění volného prostoru. Do malé zahrady se nehodí. 

Vysadit si ji můžete na podzim od září do listopadu nebo na jaře v březnu až květnu. Rostlina má ráda slunce, poroste však i v polostínu, a uvítá výživnou půdu. V zimě nevymrzá. Nejsnáze rostlinu pořídíte v obchodech s méně známými nebo exotickými rostlinami. Semena kustovnice snadno klíčí a její řízky lehce zakořeňují. 

Na péči není kustovnice náročná. Jelikož má ale velké přírůstky, pravidelně ji ořezávejte. První výhon zkraťte na 20 cm, aby se rostlina rozvětvila. Cílem je pět šest kosterních větví, jejichž výhony každý rok po sklizni zkracujte. Současně odstraňte i suché, poškozené nebo špatně rostoucí větve. 

Plody „goji“ přidávejte do čaje nebo salátu

S první úrodou kustovnice čínské můžete počítat už ve třetím roce. Plody se nejčastěji sklízejí setřásáním na plachtu. Jíst se mohou čerstvé, častěji se ale suší. K sušení využijte troubu nastavenou na nejnižší teplotu. Při otevřených dvířkách se v ní plody kustovnice suší několik hodin. Možností je i pozvolné sušení v sušičce ovoce

Jakmile budou plody připomínat červené rozinky, můžete je uskladnit do čistých a uzavíratelných nádob. Přidávají se do čaje, müsli, salátu, ale i do sladkého pečiva. 

Časopisy

Aktuální titulka Naší krásné zahrady