Usnadněte si řez ostružiníku: vyvazujte starší výhony na jednu stranu a nové na druhou

Řez ostružiníku se provádí obvykle v říjnu, v oblastech s mrazivým počasím ho ale odložte až na březen. Pokud však na keři objevíte vlnovníka Essigova, ořezejte ostružiník co nejdříve, ideálně hned po sklizni. Jak při řezu postupovat? 

Odstraňte všechny výhony, které už plodily

Základní pravidlo řezu ostružiníků zní: odplozené výhony musí pryč. Během každoročního řezu proto odstraňte nejprve všechny výhony, které už plodily. Poznáte je podle červenohnědé kůry a rozvětvených, většinou už zaschlých lat se zbytky plodů. Jak postupovat dál? 

Z letošních výhonů ostružiníku vyberte nejsilnější

Z letošních zelených výhonů, v závislosti na odrůdě někdy také načervenalých mladých výhonů vyberte pět nejsilnějších z každého keře. Všechny ostatní tenké nebo nadbytečné výhony uřízněte těsně nad zemí. 

Dlouhé postranní výhony ostružiníku zkraťte

Až jeden metr dlouhé postranní výhony, které se už vytvořily na nových hlavních výhonech, zkraťte v závislosti na době řezu na dva až tři listy nebo pupeny

Výhony ostružiníku vyvažte k drátům opory

Vázacím drátem, lýkem nebo šňůrou vyvažte všechny výhony, které budou během následujícího léta plodit, k napnutým vodorovným drátům opory. Nepřivazujte je ale příliš pevně, aby později nedocházelo k odírání kůry. Nejspodnější drát vyhraďte mladým výhonům, které začnou rašit během léta

Oddělení výhonů pro novou a pro další sezonu

Pěstování ostružiníku ve špalíru na drátěnce můžete při řezu využít tak, že výhony, které budou plodit v nové sezoně, vyvážete na jednu stranu, a výhony, které teprve vyraší a zaplodí až v další sezoně, vyvedete na druhou stranu (strany se tak budou střídat). Usnadníte si tím řez i prosvětlování, a to především u trnitých odrůd. 

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.