Mizunu můžete vysévat i v srpnu: Pikantní listová zelenina z Japonska roste jako z vody

Mizuna: Japonská listová zelenina, která roste jako z vody

Mizuna (Brassica campestris Japonica) je lahůdková listová zelenina s jemnými listy se zubatými okraji, které vytvářejí husté růžice. Listy bývají obvykle sytě zelené, někdy i s purpurovým nádechem, a připomínají tvar listů rukoly nebo i pampelišky. Někdy se mizuně říká i japonská hořčice, ale na rozdíl od klasické hořčice mají listy mizuny jemnější texturu a méně výraznou hořkost. Rostlina dorůstá do výšky 20–40 cm, a i její tenké, křehké stonky jsou jedlé. V létě mizuna vykvétá drobnými žlutými květy, ale při srpnovém výsevu už vykvést většinou nestihne. Květy jsou nejen dekorativní, ale i jedlé.

Vysejte si tatsoi: asijská zelenina nadchne nejen labužníky. Pozor si u ní dejte hlavně na závlahu

www.nkz.cz

Pochází z Asie, ale skvěle prospívá i u nás

Listová zelenina mizuna pochází z východní Asie, z Japonska, kde se pěstuje po dlouhá staletí. Je součástí široké rodiny brukvovitých (Brassicaceae), kam patří i velká spousta další zeleniny, jako například kapusta, kedluben, květák, brokolice nebo rukola. Mizuna je tradičně oblíbená zejména v asijské kuchyni, ale díky snadnému pěstování a skvělé chuti se rozšířila do Evropy i Severní Ameriky, kde si získala příznivce mezi zahrádkáři i kuchaři.

Jak správně vysévat a pěstovat mizunu na zahradě i balkoně

  • Výsev: Semena se mohou vysévat od časného jara až do podzimu. Rostlina preferuje chladnější období, takže ideální je jarní nebo podzimní výsev. Semena se vysévají do mělkého řádku, hlubokého jen asi 3 mm a mladé rostlinky je třeba rozsadit do sponu 30x50 cm.
  • Půda: Důležitá je půda dobře propustná, s neutrálním pH. Mizuna zvládá i chudší půdy, pokud má dostatek vláhy.
  • Stanoviště: Listová zelenina mizuna zvládne umístění na slunci i v polostínu, ale v horkých letních dnech jí vyhovuje polední přistínění.
  • Nároky na vodu: Pravidelná zálivka je zásadně důležitá pro jemné a křehké listy.
  • Odolnost proti chladu: Mizuna je odolná vůči chladu a zvládne i mírné jarní nebo naopak podzimní mrazíky. Lze ji pěstovat i v truhlíku na balkoně nebo na okenním parapetu.
  • Sklizeň: První listy můžete sklízet už 3–4 týdny po výsevu. Listy se sklízí jednotlivě. Pravidelným zastřiháváním rostliny podpoříte další růst.

Černý kořen: Jak pěstovat a zpracovat chutnou i zdravou zeleninu?

www.nkz.cz

Křehké listy mizuny: Zdravá a pikantní ozdoba vašich jídel

Mizuna je hvězdou asijské i evropské kuchyně díky své všestrannosti. Její jemně pikantní chuť s nádechem hořčice se hodí do mnoha pokrmů. Mizuna obsahuje vitamíny A, C a E, a je také bohatá na vápník, hořčík, draslík, antioxidanty, kyselinu listovou a vlákninu a díky tomu je i velmi zdravá.

  • Čerstvé listy mizuny jsou skvělé v salátech, můžete je kombinovat s dalšími listovými saláty, ale i s avokádem, rajčaty nebo ořechy.
  • Mizuna se hodí i na přípravu špenátu.
  • Vynikající je mizuna i do smoothies. Pro zdraví prospěšné nápoje můžete listy mixovat i s nejrůznějším ovocem.
  • Jemné listy i květy mizuny se používají jako jedlá ozdoba pokrmů.

Podívejte se do naší fotogalerie, jak je listová zelenina mizuna pěkná na záhoně.

GALERIE: Mizuna je dekorativní i chutná listová zelenina
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada