Japonský křen wasabi: Pikantní poklad, který rozzáří vaši zahradu i talíř
Exotická trvalka wasabi nevyniká krásou, ale chutí
Japonský křen wasabi (Wasabia japonica) patří mezi exotické trvalky, dorůstá do výšky 20-60 cm. Rostlina vyrůstá z přízemní listové růžice, jednotlivé listy s dlouhými řapíky mají srdčitý tvar. Listy vynikají sytě zelenou barvou a často mívají zvlněné okraje. Na první pohled trochu připomínají listy špenátu. Na jaře japonský křen vykvétá nenápadnými, drobnými kvítky bílé barvy, uspořádanými do hroznovitých květenství. Rostlina se však jen málokdy pěstuje pro krásu, zajímavý je především silný, válcovitý oddenek. Ten je na povrchu hrubý až drsný, zeleně zbarvený a poměrně tvrdý. Má ostře pálivou chuť, pro kterou si asijská kuchyně toto pro nás exotické koření tolik zamilovala.
Exotický původ japonského křene wasabi
Japonský křen wasabi pochází z východních oblastí Asie, z Japonska, kde roste v horských oblastech, podél potoků a řek. Jedná se o endemit japonských ostrovů, především oblastí Šizuoka, Nagano nebo poloostrov Izu. Wasabi preferuje stinná a vlhká místa s chladnou vodou. Historicky byla tato exotická trvalka ceněna především pro její antiseptické vlastnosti, které se využívaly k ochraně pokrmů před zkažením.
Jak se japonský křen wasabi pěstuje v našich podmínkách?
- Japonský křen vysaďte na zahradě do vlhké půdy, nejlépe na okraj potoka či zahradního jezírka. Půda by měla být stále vlhká.
- Voda by měla mít nižší teplotu, nejlépe v rozmezí 12-15 °C.
- Ani teplota vzduchu by neměla příliš přesahovat 18 °C. Japonský křen se proto hodí k pěstování spíše v horských oblastech.
- Exotická trvalka není mrazuvzdorná. Na zimu ji musíte vykopat a dále pěstovat v chladnější místnosti, opět s teplotou do 18 °C.
- I během zimních měsíců vyžaduje japonský křen bohatou zálivku, miska pod květináčem může být stále plná vody.
Kdy se dočkáte první sklizně?
I při domácím pěstování japonského křenu se můžete dočkat vlastní úrody, ale budete si muset počkat nejméně 2 roky než rostlina, a především podzemní oddenky, zesílí. Při sklizni vždy odebírejte jen malou část oddenku, kterou ihned zpracujte. Oddenek nastrouhejte na jemném struhadle, aby se naplno rozvinula jeho ostře palčivá chuť.
Wasabi pasty jen málokdy obsahují skutečný japonský křen
Většina wasabi past, které se podávají v restauracích mimo Japonsko, nemají s japonským křenem vlastně nic společného. Drahá surovina se nejčastěji nahrazuje směsí obyčejného křenu, hořčice a zeleného potravinářského barviva. Pravé wasabi má chuť jemnější, je méně agresivní a jeho chuť rychle vyprchává, proto se připravuje vždy čerstvé.