Zdravé houby: jsou dietní a obsah jednoho z nejdůležitějších vitaminů v nich můžete i sami zvýšit

Houby jsou zdrojem vitaminů skupiny B – hlavně B2 a B3. Ty pomáhají třeba upravovat hladinu cholesterolu v krvi. Svědčí také nehtům a vlasům a napomáhají činnosti štítné žlázy. V houbách je obsažen také selen: prvek, který posiluje imunitu tím, že „vychytává“ volné radikály. 

Houby jsou dietní jídlo, záleží ale na úpravě 

Houby obsahují málo energie: z hlediska „kalorií“ je to tedy velmi dietní jídlo. Neobsahují téměř žádný sodík, a tak si je bez obav mohou dopřávat i ti, které trápí vysoký krevní tlak. Jen pozor na to, že některé, třeba lišky, jsou hůř stravitelné. A ani o smažených žampionech nebo bedlách se nedá mluvit jako o dietě… 

Obsah vitaminu D můžete v houbách zvýšit 

A nakonec: houby mohou být zdrojem vitaminu D. Pokus, který provedl Státní zdravotní ústav, ukázal, že obsah „vitaminu dobré nálady“ lze zvýšit, když je vystavíte ultrafialovému záření. Takže: pokud houbovou úrodu sušíte, dejte ji na několik hodin na slunce a teprve pak nechte dosušit v troubě nebo v sušičce. U žampionů se po třech a půl hodinách sušení na slunci zvýšil obsah vitaminu D asi dvacetinásobně. Tak proč to nezkusit… 

Zdroj: tištěný magazín Naše krásná zahrada

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada