Kulinární popel dodá vašemu jídlu nový rozměr: připravit si ho můžete ze sena nebo sušených bylin

Možná vám to připadá jako prapodivný nápad, ale za vyzkoušení nic nedáte. Klíčem ke kvalitnímu popelu je pestrá louka s kvetoucími zvonky, kopretinami a dalšími rostlinami, resp. seno, které z posečené trávy vznikne usušením. Možností jsou části aromatických bylin, vhodná je třeba šalvěj

Kulinární popel vyrobíte v grilu na dřevěné uhlí

Kulinární popel připravíte snadno buď v grilu na dřevěné uhlí – musí být ale čistý, nebo pomocí kovové nádoby s proděravělým dnem a starého hrnce. Nádobu postavte na hrnec, vložte do ní seno nebo sušené byliny a zapalte. 

Vzniklý popel, který po shoření sena propadne do hrnce (nebo skrz mřížku grilu), by měl mít šedou barvu. Prosejte ho jemným sítkem a voilà – kulinární popel je na světě. 

K čemu můžete doma kulinární popel využít

V kulinárním popelu můžete třeba obalit osolené a omaštěné pečené brambory – chutnají a voní pak jako z táboráku. Použít ho ale můžete na cokoli, co se peče na sucho. Pokud se vám nechce popel vyrábět, můžete si ho i objednat a vyzkoušet. 

Zdroj: autorka, Jana Vlková, kytkykjidlu.cz, vitalia.cz 

Předplaťsi & Ušetři

Předplatné Naší krásné zahrady