Jarní plevele nelikvidujte, ale snězte

Mladé výhonky nebo listy jedlých plevelů obsahují vitaminy, minerály a další látky. Rostliny obsahující železo pomáhají s krvetvorbou, některé podporují funkci jater a žlučníku, jiné působí kladně na trávení, odvádějí z těla škodliviny a využívají se pro různé očistné kúry. Řada z těchto plevelů je navíc i chutná. Stačí vyrazit do zahrady nebo na procházku s košíkem či plátěnou taškou, natrhat si pár výhonků na chleba nebo do polévky... Nejoblíbenější jedlé plevele uvádíme ve fotogalerii. 

Proč jíst jarní plevel 

Předností jarních plevelů je, že jsou čerstvé, výživné a dokážou nahradit zeleninu. Doplníte si jimi i minerály a stopové prvky, které se v běžné stravě příliš nevyskytují, ale vaše tělo je potřebuje. Jedlé plevele také obohatí váš jídelníček a při jejich sběru strávíte čas v zahradě nebo ve volné přírodě, budete v pohybu a pohodě – což není málo. Navíc ušetříte peníze za dováženou zeleninu. 

Jak jedlé plevele sbírat 

Ideální je samozřejmě plevel z vlastní zahrady. Pokud na něj vyrazíte do volné přírody, sbírejte jej na neznečištěných místech. Suché, poškozené, napadené nebo ovadlé rostliny netrhejte. Upřednostněte vždy mladé výhonky a listy, přerostlé či staré rostliny nesbírejte – obsahují více hořkých látek a nechutnaly by vám. Jedlé plevele přenášejte vždy tak, aby k nim měl přístup čerstvý vzduch a nezapařily se. Rostliny vždy co nejrychleji zpracujte, tzn. přeberte, opláchněte a použijte do čerstvého jídla, příp. je konzervujte.

Jak plevele kuchyňsky upravovat 

Kdo není na chuť jedlých plevelů zvyklý, měl by je kombinovat s potravinou, která mu chutná. Začněte s nimi po troškách a míchejte je třeba se zeleninou. Můžete je nasypat na chléb s máslem (vyjma kopřiv samozřejmě), přidat do salátu, polévky, karbanátků, nádivky, placek všeho druhu, špenátu… Při tepelné úpravě ale přidávejte rostliny do jídla až těsně před koncem varu, restování, pečení atd.

 

Predplatne