Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Volný čas
      3. Zelená domácnost
      4. Jarní plevele nelikvidujte, ale snězte
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Mladé listy smetanky lékařské (Taraxacum officinale)

      Smetanka lékařská (Taraxacum officinale) – na jaře sbírejte jen mladé listy (trhané ještě před rozkvětem pampelišky). Smetanka je ale léčivá celá. Obsahuje různé hořčiny, třísloviny, cukry, organické kyseliny, glykosidy, steroly, saponiny, minerální látky a vitamin C. Mladé listy se hodí zvláště na salát. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Rozkvetlý popenec obecný (Glechoma hederacea)

      Popenec obecný (Glechoma hederacea) – obsahuje látky povzbuzující zažívání, “čištění krve” i léčbu rýmy (vitamin C). Sbírá se nať s kvítky, ideálně na začátku kvetení, kdy má výraznou chuť i vůni (něco mezi bazalkou a šalvějí). Používá se do salátů nebo pomazánek. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Orsej jarní (Ranunculus ficaria)

      Orsej jarní (Ranunculus ficaria) – trhejte větší lístky, ale jen do doby, než rostlina začne nasazovat na květ. Jakmile začne kvést, vytváří látku s palčivou chutí, která může vyvolat podráždění střev a žaludku. Orsej je ideální k “čištění krve”, urychlení látkové výměny a obsahuje vitamin C.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Ptačinec žabinec (Stellaria media)

      Ptačinec žabinec (Stellaria media) – sbírejte vždy nať před rozkvětem, kvetoucí už bude nahořklá. Rostlina obsahuje minerální soli, vitaminy C a E, podporuje metabolismus a má močopudné účinky. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)

      Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) – obsahuje minerální látky, hořčiny, silice a další látky, které podporují látkovou výměnu v játrech. Sbírají se lístky i květy, které se přidávají do salátů nebo na chlebíčky, ale krásně vypadají i ve vývarech. Do nich je však přidávejte až před servírováním, jinak ztratí barvu i chuť. Květy můžete také potřít bílkem, posypat moučkovým cukrem a ozdobit jimi jakýkoli dezert. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Šťovík kyselý (Rumex acetosa)

      Šťovík kyselý (Rumex acetosa) – sbírá se mladá nať a listy. Obsahují silice, flavonoidy, karotenoidy, z minerálních látek hlavně železo, dále vitamin A a C a pozor – kyselinu šťavelovou. Ta ve větším množství odvápňuje organismus a může poškodit ledviny, proto čerstvý šťovík kombinujte s mléčnými výrobky (doporučovaná denní dávka šťovíku je 50–100 g). Šťovík se užívá pro lepší trávení, výborný je do salátů, karbanátků, omelet, pomazánek, ale hodí se i ke skopovému masu nebo k rybám. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Česnáček lékařský (Alliaria petiolata)

      Česnáček lékařský (Alliaria petiolata) – chutná jako medvědí česnek, jen je jemnější. Je vhodný do pomazánek, polévek, různých dipů, k těstovinám, do salátů... ale je dobrý i jen s chlebem namazaným máslem. Tepelně se neupravuje. Sbírají se vrcholové části rostlin – květenství a mladé listy. Obsahuje hodně vitaminu C.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Hluchavka nachová (Lamium purpureum)

      Hluchavka nachová (Lamium purpureum) – sbírají se mladé výhonky, listy a květy. Obsahují třísloviny, saponiny, éterické oleje, glykosidy, silice, antioxidanty, vitaminy, minerální látky, aminokyseliny, sacharidy... Hluchavka se přidává do salátů a polévek, ale spíš v menším množství. Květy mohou zdobit různé dezerty. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria)

      Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) – kromě vitaminu C obsahuje množství látek, které rozpouštějí soli v těle – proto se bršlice užívá např. při dně. Sbírají se mladé svěží listy, které se používají do salátů, polévek nebo na chléb. Větší listy se přidávají do nádivek, špenátu a omelet.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Řebříček obecný (Achillea millefolium)

      Řebříček obecný (Achillea millefolium) – je zdrojem vitaminů, antioxidantů a dalších látek. Sbírají se mladé lístky, které ještě nemají tak pronikavě hořkou chuť jako v pozdějším věku. (Hořkých látek mívají více také na sušších místech.) Přidávají se do pomazánek, salátů, smoothie, ale oceníte je i v omáčkách a vývarech, hodí se i ke zvěřině nebo houbám... 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Nejkrásnější vůně Vánoc: Domácí potpourri vydrží vonět týdny,pokud přidáte jednu ingredienci navíc
      • Úžasný trik ze suchých větví: Pár koleček dřeva a váš stromek bude vypadat jako z designového časopisu
      • Kouzelné vánoční ozdoby úplně zadarmo: Tajemství ukryté v kuchyňském šuplíku vás překvapí víc, než čekáte
      • Vaše Vánoce už nikdy nebudou stejné, jakmile vyzkoušíte tyto dekorace z bylinek
      • Tyhle vánoční ozdoby vypadají jako z designového studia. A stojí doslova pár korun

      Nejnovější články

      Nejčastější zimní hříchy, které ničí trávník: Číslo 2 dělá skoro každý. A netuší, co tím způsobí
      Thumbnail
      Nejrychlejší způsob, jak zachránit pokojové rostliny: Tento domácí roztok zlikviduje molice jako mávnutím kouzelného proutku
      Thumbnail
      Tohle stát zakáže během pár měsíců! Lidé nevěří, že se jich to skutečně týká. Od ledna vám může staré topení přinést pokutu
      Náhled
      Sváteční čas očima Mariana Vojtka: Z jeviště rovnou k mámině štědrákové snídani a jelením klobáskám
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Trávník v zimě potřebuje klid: Odborné doporučení, na co si dát pozor
      • Molice na pokojovkách: Babské rady fungují. Vyzkoušejte také výluh z tabáku či česneku
      • Pravidla vytápění se zpřísňují: Přehled nejdůležitějších změn pro majitele starých kamen a kotlů pro rok 2026
      • Vánoční svátky Mariana Vojtka: Konzerty, rodinné rituály a návrat ke slovenským tradicím
      • Přírodní balení dárků: Větvičky, starý šátek a technika furoshiki
      • Svatá Lucie v moderním pojetí: Zahrada, svíčky, girlandy a drobné radosti zimního času
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Hermelín na grilu je báječná rychlovka, která se hodí pro různé příležitosti
      • Poznejte ženu, která si ze starožitností a úlovků z bleších trhů vytvořila domov s jedinečnou atmosférou
      • První veřejný vánoční strom se rozsvítil před 101 lety: Zasadil se o něj Rudolf Těsnohlídek po setkání s promrzlou holčičkou
      • Proč se o Vánocích hádáme víc než jindy? Na vině jsou podle psychologa rozdíly generací, odlišné představy i únava
      • Máma v kuchyni Barbora Charvátová: Proč si oblíbila horkovzdušnou fritézu a jak z ní vytěžit maximum
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání