GALERIE: Od rajčete ke sklenici — krok za krokem k dokonalé zavařené rajčatové omáčce
Trik, který zná málokdo: Zavařená rajčatová omáčka jako z italské trattorie — uvaříte ji za pár minut
Rychlý recept: Domácí zavařená rajčatová omáčka
Základem rajčatové omáčky jsou samozřejmě rajčata, ideálně masitější druhy, k nimž ovšem bez obav můžete přidat i menší varianty. Chybět by pak neměla bazalka, která je typická pro italskou kuchyni. Pak už stačí jen česnek, cibule a koření… a vznikne omáčka, která potěší malé i velké strávníky.
Ingredience
- 1 kg rajčat
- bylinky – bazalka, tymián
- 5 stroužků česneku
- 2 cibule
- olivový olej
- sůl, pepř
- 2 lžíce cukru
Postup krok za krokem: Od pánve ke sklenici
- Na olivovém oleji orestujte cibuli, přidejte nakrájená rajčata, osolte a přidejte bylinky. Nechte dusit na mírném plamenu asi 15 minut.
- Přidejte lisovaný česnek a cukr.
- Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Rozmixujte ponorným mixérem – zcela do hladka, nebo můžete nechat drobné kousky.
- Vřelou ji přelívejte do čistých sklenic, ihned zavíčkujte a otáčejte dnem vzhůru. Nechte je tak, dokud nevychladnou.
Jak omáčku použít: 3 jednoduché nápady na rychlý oběd
V hrnci ohřejte omáčku ze sklenice a na cibulce orestujte mleté maso, které pak do ní vmíchejte. Případně ještě dochuťte a použijte k těstovinám. Můžete ji použít i bez masa nebo jako vegetariánskou verzi.
GALERIE: Od rajčete ke sklenici — krok za krokem k dokonalé zavařené rajčatové omáčce
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada