Trik, který zná málokdo: Zavařená rajčatová omáčka jako z italské trattorie — uvaříte ji za pár minut

Rychlý recept: Domácí zavařená rajčatová omáčka

Základem rajčatové omáčky jsou samozřejmě rajčata, ideálně masitější druhy, k nimž ovšem bez obav můžete přidat i menší varianty. Chybět by pak neměla bazalka, která je typická pro italskou kuchyni. Pak už stačí jen česnek, cibule a koření… a vznikne omáčka, která potěší malé i velké strávníky.

Ingredience

  • 1 kg rajčat
  • bylinky – bazalka, tymián
  • 5 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce cukru

Sušení rajčat v troubě: Snadný trik na uchování chutí

www.nkz.cz

Postup krok za krokem: Od pánve ke sklenici

  • Na olivovém oleji orestujte cibuli, přidejte nakrájená rajčata, osolte a přidejte bylinky. Nechte dusit na mírném plamenu asi 15 minut.
  • Přidejte lisovaný česnek a cukr.
  • Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Rozmixujte ponorným mixérem – zcela do hladka, nebo můžete nechat drobné kousky.
  • Vřelou ji přelívejte do čistých sklenic, ihned zavíčkujte a otáčejte dnem vzhůru. Nechte je tak, dokud nevychladnou.

Jak omáčku použít: 3 jednoduché nápady na rychlý oběd

V hrnci ohřejte omáčku ze sklenice a na cibulce orestujte mleté maso, které pak do ní vmíchejte. Případně ještě dochuťte a použijte k těstovinám. Můžete ji použít i bez masa nebo jako vegetariánskou verzi.

GALERIE: Od rajčete ke sklenici — krok za krokem k dokonalé zavařené rajčatové omáčce

Zpracování cukety: Recept na jednoduchý a vláčný perník

www.nkz.cz

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada