Zapomeňte na běžné dezerty: Kdo by čekal, že mrkev dokáže být hlavní hvězdou dortu?

Na první pohled by se mohlo zdát, že zelenina do sladkého nepatří. Mrkev ale v těstech dělá hotové divy – dodá jim šťavnatost, krásnou barvu a jemnou sladkost. Mrkvový dort je navíc v současné době oblíbenou klasikou a připravit ho zvládne i začátečník.

Ingredience, které promění mrkev v lahodný dort

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 180 g cukru moučka
  • 200 g mouky
  • 220 g najemno nastrouhané mrkve
  • 100 ml oleje
  • 80 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • citronovou kůru
  • lžičku vanilkového cukru

Krém, který doplní šťavnatý korpus – snadno a rychle

  • 1 balení ricotty
  • šťávu z 1 menšího citronu nebo z poloviny většího
  • 70 g moučkového cukru
  • Případně nastrouhanou čokoládu na posypání krému

Jak správně skladovat petržel a mrkev: Hlavně ji neskladujte společně s ovocem

www.nkz.cz

Postup krok za krokem: Upečte dokonalý mrkvový dort

  • Nejprve utřete vajíčka s cukry.
  • Přidejte citronovou kůru, olej a mléko.
  • Smíchejte mouku s kypřicím práškem.
  • Postupně přimíchávejte mouku a na konec také nastrouhanou mrkev.
  • Vylijte těsto na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech.
  • Pečte v předem předehřáté troubě na 165 stupňů Celsia, cca 45 minut (vyzkoušejte špejlí).
  • Krém připravte vyšleháním ricotty, cukru a citronové šťávy. Než korpus vychladne, vložte krém do lednice, až poté ho použijte.
Galerie: Recept na mrkvový dort odhalí tajemství dokonale šťavnatého korpusu

Uskladněte mrkev tak, aby neztratila nic ze své lahodné chuti: co dělat, když nemáte sklep?

www.nkz.cz

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada