Galerie: Nejchutnější dýňový koláč podzimu: Zamiluje se do něj celá rodina
Úžasný recept na dýňový slaný koláč: Podzimní klasika, u které se budete olizovat až za ušima
Dýňový quiche: Podzimní klasika, kterou musíte zkusit
Výhodou receptů na quiche je skutečnost, že si svůj slaný koláč můžete přizpůsobit vlastním preferencím. Kdo má rád maso, přidá třeba slaninu, vegetariáni naopak zvolí bezmasou variantu. Vhodnými ingrediencemi jsou pak třeba také šalotka, pórek, bylinky, různé druhy sýrů a další dobroty.
Základem, alespoň u tohoto typu quiche, je samozřejmě dýně. Lze použít i jiné druhy, nicméně hokkaido nemusíte loupat, což vám zjednoduší přípravu.
Ingredience, které promění dýni v lahodný quiche
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- špetku jedlé sody
- 100 g másla
- 4 lžíce mléka
- vajíčko
- špetku soli
Na náplň:
- jednu menší cibuli
- asi 300 g dýně
- 200 g smetany (ideálně na šlehání)
- 4 vajíčka
- dvě hrsti strouhaného sýra
- olivový olej
- půlku lžičky mletého muškátového ořechu
- nasekané bylinky – například tymián
- balzamikový ocet
- sůl, pepř
Ingredience, které promění dýni v lahodný quiche
- Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto.
- Zabalte ho do potravinové fólie a nechte odpočívat půl hodiny až hodinu v ledničce.
- Na olivovém oleji osmahněte cibuli a přidejte na kostičky nakrájenou dýni, kterou dochuťte balzamikovým octem, solí a pepřem. Za občasného promíchání nechte dýni změknout. Nakonec stáhněte z plotny a vysypte třeba na plech, aby směs rychleji vychladla.
- K vychladlé směsi přidejte vajíčka rozmíchaná ve smetaně, sýr a bylinky. Znovu osolte a opepřete.
- Rozválejte těsto a rozprostřete do koláčové formy vystlané pečicím papírem. Párkrát ho propíchněte vidličkou.
- Korpus dejte péct do předem vyhřáté trouby asi na 10 minut při 170 stupňů Celsia. Potom ho pokryjte dýňovou směsí a znovu pečte cca 20 minut.
Galerie: Nejchutnější dýňový koláč podzimu: Zamiluje se do něj celá rodina
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada