Nejlepší způsob zpracování cukety? Vláčný perník podle našeho receptu

Cuketový perník: Sladký tip na zpracování cukety

Většinou z cuket chystáme slané dobroty – grilované, plněné, smažené nebo je přidáváme do polévek. Ale víte, že jsou skvělé i do sladkého pečení? Dodávají těstu vláčnost, a přitom chuťově nijak neruší. Naopak se krásně propojí s kakaem, skořicí a citronovou kůrou. 

Ingredience na cuketový perník, které máte vždy doma

  • 3 hrnky hl. mouky
  • 1 hrnek cukru
  • kypřicí prášek
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky nastrouhané cukety
  • 3 vajíčka
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžičky ml. skořice
  • kůra z bio citronu

Zapečená cuketa se sýrem: Skvělý letní recept

www.nkz.cz

Postup krok za krokem: Zpracování cukety na nadýchaný perník

  • Cuketu omyjte, nakrájejte a najemno nastrouhejte
  • Přidejte k ní vajíčka, cukr, citronovou kůru, koření a kakao. Dobře promíchejte.
  • V jiné míse smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  • Postupně přimíchejte mouku s kypřicím práškem.
  • Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného plechu.
  • Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 40–50 minut (zkontrolujte špejlí).

Po vychladnutí můžete buchtu polít čokoládovou polevou nebo pomazat marmeládou či povidly. K posypání se pak hodí třeba kokos a nasekané mandle.

GALERIE: Recept na cuketový perník krok za krokem
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada