Galerie: Sušená rajčata přímo z trouby
Jak snadno uchovat rajčata na zimu: Zavřete je do trouby, překvapí vás jejich chuť
Jak sušit rajčata?
K sušení jsou nejlepší druhy rajčat s menším množstvím šťávy a semínek. Samozřejmě lze použít i běžná rajčata, ale je třeba počítat s delší dobou sušení. Způsobů, jak rajčata sušit, existuje celá řada – na slunci, v sušičce na ovoce a také v troubě. A právě poslední možnost bychom vám rádi představili.
Jak na sušení rajčat v troubě krok za krokem
Sušení rajčat v troubě má několik výhod – je to metoda dostupná prakticky každému a lze při ní regulovat teplotu, jak potřebujete. Rajčata si pak zachovají intenzivní chuť a můžete sušit i menší množství úrody průběžně během sezóny.
Co potřebujete pro dokonalá sušená rajčata:
- větší misku rajčat
- česnek
- bylinky (tymián, saturejka atd.)
- kvalitní za studena lisovaný olivový olej
- případně chilli
Postup sušení rajčat v troubě
- Rajčata rozkrájejte na tenké měsíčky.
- Rozložte je na plech s pečicím papírem řezem nahoru.
- Vložte do trouby nastavené na horkovzdušný program a vyhřáté na 65 °C, zvyšte teplotu na 75 °C. Dvířka nedovírejte.
- Sušte cca 6 až 7 hodin (záleží na druhu rajčat, resp. na množství šťávy). Výsledkem by měla být měkká sušená rajčata.
- Vkládejte rajčata do čisté a suché sklenice, „na střídačku“ přidávejte nakrájené stroužky česneku a bylinky. Případně také chilli.
- Zalijte olivovým olejem tak, aby byly všechny složky potopené. Pod víčkem by také nemělo zůstat příliš mnoho prázdného místa.
- Uchovávejte na chladnějším a temném místě (třeba ve spíži).
Galerie: Sušená rajčata přímo z trouby
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada