Tajemství odhaleno: Jak sklízet hlávkové zelí a získat bonusovou úrodu
Hlávkové zelí: Král podzimní sklizně
Hlávkové zelí je nejen chutná, ale i velmi odolná a zdravá zelenina, která má na českých zahrádkách dlouhou tradici. Patří k těm rostlinám, které i po sklizni dokážou ještě překvapit, pokud jim dáte šanci. Hlávkové zelí (Brassica oleracea var. capitata) patří do čeledi brukvovitých a je blízkým příbuzným kapusty, brokolice nebo květáku. Typická je pro něj kulovitá hlávka, tvořená pevně sevřenými listy, které mohou být světle zelené nebo vínově červené, podle kultivaru. Kořenový systém hlávkového zelí je mělčí, ale silně větvený, a právě ten v sobě ukrývá možnost druhé sklizně.
- Zelí pochází ze Středomoří, kde rostlo jako planá brukvovitá rostlina. Jeho šlechtění a pěstování začalo už ve starověku.
Jak na pěstování hlávkového zelí a druhou úrodu
- Hlávkové zelí se vysévá v březnu nebo dubnu ve skleníku nebo pařeništi a na záhony se sazenice vysazují v květnu.
- Vyžaduje výživnou, hlinitou půdu s dostatkem vláhy a slunné stanoviště. Při pěstování zelí je důležité pravidelné přihnojování, zalévání a chránit ho před škůdci, zejména běláskem zelným a dřepčíkem.
- Hlávkové zelí se stejně jako některé další druhy zeleniny, např. řepa či celer, sklízí od srpna do října.
Skvělý trik pro sklizeň zeleniny: Hlávkovému zelí ponechte kořeny
Hlávkové zelí se sklízí odříznutím hlávky, ale kořeny se mohou ponechat na záhoně, a to hned ze dvou důvodů. Pokud totiž kořenový systém zůstane v zemi, rostlina může znovu vyrašit a vytvoří menší postranní listy, podobně jako růžičková kapusta. Tento bonus při sklizni zeleniny využijete především u pozdních odrůd. Hlávky odřezávejte čistým a ostrým nožem.
Navíc kořenový systém, ponechaný v záhoně, pomáhá i půdě. Brání erozi půdy, zlepšuje její strukturu a zadržuje vodu. Pokud tedy nehodláte po zelí nic dalšího pěstovat, nechte kořeny v záhoně a třeba až na jaře je vyhoďte do kompostu. Kořeny zelí jsou velmi silné a tvrdé, proto je před odhozením na kompost vždy rozřezejte na menší kusy.
BONUS: Recept na báječný zelný salát s křenem
- ½ menší hlávky bílého nebo červeného zelí
- 1 mrkev
- 1 cibule
- kousek křenu, dle chuti
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce oleje
Zelí a cibuli nakrájejte na jemné nudličky, mrkev nastrouhejte najemno. Osolte, přidejte cukr a důkladně promíchejte. Přidejte ocet, olej a čerstvě nastrouhaný křen. Hotový salát nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.