Spadaná jablka nevyhazujte: 3 geniální triky, jak z nich vykouzlit domácí poklady
Jablka jsou u nás bezkonkurenčně nejoblíbenější ovoce
Jabloň obecná (Malus domestica) je jeden z nejrozšířenějších ovocných stromů světa. Ve střední Evropě patří mezi tradiční ovocné dřeviny, které nikdy nechyběly snad v žádné venkovské zahradě, ale obrovské množství jabloní je vysázeno i kolem polních cest a silnic. Pokud však chcete ovoce ze stromů kolem cest a silnic sbírat, měli byste vědět, že i tyhle stromy mají své majitele a úroda z nich tedy nepatří všem, a to dokonce ani jablka spadlá na zem. Většinou však stačí zajít na příslušnou Krajskou správu a údržbu silnic, kde získáte, většinou za symbolický poplatek, povolenku. Na druhou stranu najdete na internetu web s názvem Na ovoce, kde najdete mapu sadů i jednotlivých stromů, ze kterých si můžete nejen jablka, ale i jiné ovoce, zadarmo natrhat nebo posbírat.
Spadaná jablka: Nejlepší tipy, jak je proměnit v domácí dobroty
Spadaná jablka bývají méně vzhledná, ale chuťově často výborná. Pokud nejsou nahnilá, rozhodně je ještě můžete využít. K přímé spotřebě se moc nehodí, ale máme pro vás 3 nejlepší způsoby, jak je zužitkovat.
1. Sladká klasika: Domácí jablečná povidla jako od babičky
- Zralá jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kousky nebo ještě lépe nastrouhejte.
- Jablka vložte do hrnce, přidejte trochu vody a za občasného míchání rozvařte na kaši.
- Pak přidejte trochu octa a cukr podle chuti, a ještě chvilku vařte do zhoustnutí.
- Pro zajímavější chuť můžete přidat i skořici, hřebíček nebo trochu rumu.
2. Křupavá pochoutka na zimu: Sušené křížaly bez chemie
Jablka omyjte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Nakrájená jablka sušte ideálně v sušičce na ovoce nebo rozložené na dřevěných rámech, potažených jemnou sítí. Na výrobu rámů můžete využít i staré záclony. Křížaly uložte na suché a chladné místo.
3. Lék i čistič: Domácí jablečný ocet ze spadaných jablek
Výroba jablečného octa ze spadaných jablek je překvapivě jednoduchá a zvládnete ji i bez speciálního vybavení. Důležité je použít jen zdravá, nenahnilá jablka, ale vůbec nevadí, když nebudou vzhledově dokonalá.
- Ze spadaných a omytých jablek vykrájejte omačkané části a jádřince a jablka nahrubo nastrouhejte.
- Nastrouhanými jablky naplňte vymyté a vypařené sklenice asi do 2/3.
- Jablka zalijte převařenou a vychladlou vodou tak, aby voda sahala asi 5 cm nad jablka.
- Sklenice nezavírejte víčkem, pouze překryjte hrdlo čistou utěrkou.
- Sklenici uložte na světlé a teplé místo a několikrát za den obsah sklenic promíchejte.
- Asi za 7-10 dní obsah sklenic přelijte přes sítko a šťávou naplňte čisté sklenice, které nechte v temnu přikryté utěrkou stát asi 3-4 týdny.
- Poté hotový ocet přelijte přes husté plátno a nalijte do uzavíratelných lahviček a uložte do chladu.
Kouzla s jablečným octem: Od salátu po úklid domácnosti
- do zálivky na salát
- na oplach vlasů při mytí
- jako čistič v domácnosti
- na domácí zavařování zeleniny