Hřebíček se používá po tisíciletí: Mějte ho vždy doma, je to zdravotní zázrak. Zjistěte, jak poznat jeho kvalitu

Hřebíček jako koření se používá po tisíciletí. První zmínky pochází ze Staré Číny. Byl dobře známý antickým Řekům a Římanům. Dokonce se ve středověku kvůli tomuto koření vedly války. Hřebíček byl cenný artikl, který se platil zlatem, ale i životy.

 

Kde roste hřebíček

Hřebíček roste na stromě hřebíčkovci(Eugenia caryophyllata) původem z ostrovů Moluckých. Postupem se jeho pěstování rozšířilo do dalších tropických oblastí. Strom, který dosahuje až desetimetrové výšky, potřebuje vlhké přímořské a horké podnebí. Zajímavostí je, že výrazně voní nejen jeho květy, ale i jeho kožovité listy. Přestože se hřebíčkovec pěstuje v různých tropických částech světa, největší producenty hřebíčku najdeme v Indii, na Madagaskaru, Jávě, Zamzibaru či na ostrově Pemba v Indickém oceánu. Nejcennější je však tzv. královský hřebíček, který pochází z indonéského ostrova Ambiona.

 

Co je hřebíček

Nenechte se mýlit, hřebíček, jak jej známe, nejsou plody. Jsou to totiž nerozkvetlé květy, které se na hřebíčkových plantážích sbírají před jejich rozvitím. Poté poupata prochází procesem třídění a sušení. Lodě pak odváží toto exotické koření na další zpracování a k prodejcům.

K čemu se hřebíček používá a na co pomáhá

K nám se hřebíček dostává z dálných krajů, abychom ho používali nejen do sladkých, ale i slaných pokrmů. Hřebíček mimo jiné obsahuje silice eugenol, který se využívá v kosmetice, zubním lékařství nebo dentální hygieně. Kromě klasického potravinářského průmyslu se používá v destileriích na likéry, pro vonné esence apod. Podporuje trávení a má desinfekční účinky. Bývá součástí různých kořeněných směsí, např. karí. A asijská kuchyně se bez hřebíčku neobejde vůbec.

 

Návod, jak poznat kvalitní hřebíček

Zaměřte se především na barvu a tvar. Barva by měla být hnědá. Příliš tmavá až černá barva svědčí o tom, že hřebíček je starý s malým obsahem silic. Tvarově by hřebíček neměl být polámaný a měl by mít příjemnou vůni. Jeho kvalitu ostatně můžete ověřit zkouškou ve vodě. Kvalitní hřebíček buď ve vodě klesne nebo plavě svisle. Nekvalitní plave v tekutině vodorovně.

 

Na jaké neduhy se hřebíček používá

Hřebíček má výrazné desinfekční účinky. Proto se používá k výrobě tinktur a kloktadel určených například k léčení zánětů v ústní dutině a ke zmírnění bolesti zubů. Silice hřebíčku se přidávají do mastí podporujících desinfekci, hojení a zklidnění povrchových ran nebo kožních nemocí.

Zdroje:https://cs.wikipedia.org/  https://www.liftea.cz/blog/liftea-herbar/hrebicek