9 z 10 zahrádkářů chybuje: Nejčastější omyly při sklizni jablek vás stojí úrodu
Správný čas sklizně: Kdy zimní jablka česat, aby vydržela
Doba sklizně zimních jablek se odvíjí především od konkrétní odrůdy, ale také od aktuálních klimatických podmínek. Obecně platí, že by se neměly sklízet dříve než v polovině října. Rozumí se, že v Polabí se budou sklízet spíše v první polovině října, pokud vydrží příjemné teploty, než třeba v podhůří, kde je touto dobou již chladno a procesy zrání se zpomalují.
Zimní jablka se sklízejí v době tzv. sklizňové zralosti, aby se mohla skladovat a dosáhla plné chuti až ve skladu tedy zralosti konzumní. V těchto dvou pojmech je nutné se vyznat, protože pokud necháte zimní jablka na stromech přezrát, budou se ve skladu rychleji kazit. Plody budou moučné, začnou padat ze stromu a snadno podlehnou hnilobě.
Předčasná sklizeň pak znamená, že jablka sklizená příliš brzy budou kyselá, scvrknou se a nebudou mít typickou chuť a vůni.
Slabé přízemní mrazíky navíc nevadí, plody na stromech to nepoškodí. Horší jsou dlouhotrvající deště, které mohou jablka poškodit.
Ke sklizni si vyberte přiměřeně slunný, nebo alespoň suchý den. Počkejte, až opadne rosa, aby povrch jablek byl suchý.
Při česání jablek ze stromů se snažte být opatrní, jablka netrhejte silou. Správně zralá jablka by mělo být snadné odlomit i se stopkou z větvičky. Každé jablko uložte do košíku a potom je přendejte do lísek nebo přepravek (přepravky používejte zásadně děrované, ideálně vystlané slámou nebo dřevěnými hoblinami). Jablka ukládejte maximálně do dvou vrstev, jinak se svou vlastní vahou pomačkají.
Využijte česáčky pro sběr jablek z vyšších větví, případně použijte štafle nebo žebřík, abyste snadno jablka sklidili.
5 jasných znaků, že je čas pustit se do sklizně jablek
Utrhněte jedno jablko a prohlédněte si ho:
- Slupka by měla být plně vybarvená podle dané odrůdy. U zelených odrůd se barva mění na zeleno-žlutou, u červených se z matné barvy stává výraznější.
- Dužnina by měla být pevná, ale ne příliš tvrdá. Jablko by nemělo být ještě moučnaté.
- Při rozkrojení by měla být jadérka hnědá, ne bílá nebo světle žlutá.
- Při ochutnání by jablko nemělo být svíravě kyselé, ale spíše sladkokyselé až sladké (podle odrůdy).
Pokud začnou zdravé plody samovolně opadávat ze stromu i za bezvětrného počasí, je to jasný signál, že je čas začít se sklizní.
Co dělat s poškozenými plody a jak rozpoznat škůdce
Při sklizni také rovnou selektujte poškozené, červivé nebo nahnilé plody. Pokud je poškození a nebo hniloba rozsáhlá, raději jablko doneste rovnou do kompostu. U červivých jablek si všimněte, který škůdce vám jablka ochutnává a podle toho volte postřik jabloní.
Nejčastěji se jedná o obaleče jablečného, jehož larvy se zavrtávají do plodů a vyhlodávají v nich chodbičky směrem k jádřinci. Napadené plody často předčasně opadávají. Vstupní otvor je viditelný a je kolem něj hnědý trus.
Pilatka jablečná je dalším škůdcem. Je to malá vosička a její larvy způsobují "červivost" mladých plodů tím, že se zavrtávají do plodu, což vede k jeho předčasnému opadu.