Nejchutnější odrůdy jablek, které rostou v Česku: trumfnou ty, co se k nám dováží ze zahraničí

Jablíčka nejsou žádným výdobytkem moderní doby, naši předci si jejich sladkou chuť mohli užívat podle archeologů zhruba od roku 6500 před naším letopočtem. Možná díky stáří se dodnes neví, odkud jabloně pocházejí. S největší pravděpodobností to budou svahy Kavkazu, Íránu nebo Turkmenistánu. Za tisíce let jablka samozřejmě prošla velkou evolucí a dnešní odrůdy jsou díky šlechtění chuťově úplně jinde než ty původní. Některé zdroje uvádí, že se na světě pěstuje kolem 30 000 druhů jablek. Uf. Jestli ale máte zájem prozkoumat původní české odrůdy jablek, můžete tak učinit na webu stareodrudy.cz (odkaz najdete na konci článku). 

 

Magická síla jablek

Naši předci jablka oceňovali nejen pro jejich chuť, ale i pro léčivé vlastnosti a symboliku. Dokonce není tak výjimečné, že je jablko jednou z hlavních “postav” v nejrůznějších legendách a lidových moudrech:

  • Sněhurka kousla do otráveného jablka…
  • Adam s Evou byli kvůli ochutnání jablka vyhnáni z ráje
  • jablko rozkrojené na Vánoce věští, jaký bude další rok
  • lovení jablek v kádi s vodou svobodnými mládenci a schovávání vylovených jablíček pod polštář svobodných dívek
  • jablko nepadá daleko od stromu nebo jedno shnilé jablko může všechny nakazit

Která jablka jsou nejlepší?

Asi tušíte, že s jablky to bude podobně jako se soutěžemi krásy: každý má své favority, které by nikdy za jiné nevyměnil. Berte proto následující seznam jako inspiraci pro odrůdy, co by stály za úvahu, až budete přemýšlet o nové jabloni na zahradu.

1. Gala

Křupavé a šťavnaté jablko, které se díky slaďoučké chuti hodí k přímé konzumaci. Vzhledově patří mezi zajímavější odrůdy, je to téměř klenot s červenými pruhy na zlatavém pozadí. Když plody sklidíte na přelomu srpna a září, v plné zralosti, vydrží v dobrých podmínkách sklepa až do jara.

2. Jonagold

Velké, žlutozelené jablko s nádherným červeným líčkem. Sladkokyselá chuť vám i v zimě připomene slunečné podzimní dny. Sklízí se koncem října a patří k mimořádně oblíbeným zástupcům jablečné říše.

3. Golden delicious

Zlatožluté jablíčko vyznačující se sladkou chutí s nádechem medu. Sklízí se koncem září a je mimořádně náchylné k otlakům a natlučení. Když s ním budete při sklizni zacházet opatrně, vydrží v chladném prostředí i několik měsíců.

4. Rubín

Menší jablko s výrazně červenou a lesklou slupkou, které překvapí sladkou a šťavnatou chutí. Sklízí se na přelomu září a října a díky relativně velké odolnosti patří v řadě domácností mezi favority.

5. Šampion

Zelenožluté jablko s červeným přelivem je větší než Rubín a chutná docela podobně. Vyznačuje se křehkou a sladkou dužinou, takže je skvělé pro pečení tradičních českých koláčů a dezertů. 

Zdroje: Stareodrudy.cz, Asenior.cz

O autorce:
Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.