Sezona nekončí: sklízet můžete kadeřávek, růžičkovou kapustu, pastinák...

Běžná pozdní zelenina, jako červená řepa a růžičková kapusta, si dává načas. Její výhodou ovšem je, že si postupně zvyká na zimní podmínky a za chladnějšího počasí ukládá více aromatických látek. Překvapivě odolné vůči chladu jsou proto dokonce i mrkev a mangold. Červená řepa, na kterou se často hledí spatra, mnohem lépe chutná čerstvě vytažená ze záhonu než tatáž z nabídky supermarketu. Pěstování vlastní zeleniny se zkrátka vyplatí. 

Kadeřavá kapusta čili kadeřávek 

Jedna z těch, které určitě stojí za pokus, je kadeřavá kapusta čili kadeřávek. V současné době se část vzešlých rostlin s oblibou používá jako „baby kadeřávek“. Tím se zároveň dá čelit námitce, že kadeřávek zabírá záhon příliš dlouho. Chcete-li používat mladé listy kadeřávku v kuchyni vysejte ho hustěji než obvykle a řádky postupně jednoťte. Vytahujte vždy největší rostliny. Nejhezčí pak nechte růst pro zimní použití. Zelené přebytky snadno zpracujete na smoothie plné vitaminů, křupavé zeleninové chipsy nebo do salátů. 

Růžičková kapusta a její červenofialové odrůdy

V době, kdy se záhony postupně vyprazdňují, dozrává růžičková kapusta. Máte-li rádi barvy, vyzkoušejte některou z červenofialových odrůd, jako je ’Red’ nebo ’Red Ball’. Stejně jako u špičatého zelí ‘Vysocké’ nebo novější odrůdy ’Kalibos’ je přitažlivá barva patrná už na sklonku léta a při tepelné úpravě v kuchyni se nemění.  

Nižší teploty znamenají lahodnější chuť zeleniny 

V období chladu se látková výměna rostlin výrazně zpomaluje. Výsledkem je, že cukry vytvořené během dne se už nerozkládají, případně nejsou dopravovány do kořenů, ale místo toho se ukládají v listech a pupenech. Právě díky tomu bývá zimní zelenina den ode dne lahodnější: obsah cukru se totiž pomalu, ale spolehlivě zvyšuje

Pastináku a černému kořenu mráz neuškodí

Ukázkovým příkladem je třeba pastinák, který můžete sklízet kdykoli i bez fóliového tunelu nebo skleníku. Chutným kořenům neuškodí ani trvalý mráz. U černého kořene rozvíjí mráz příjemnou sladkost, za mrazu se ovšem dá jen stěží vykopat. V mírnějších oblastech stačí k zajištění zimního přísunu nastlání vyšší vrstvy suchého listí. V oblastech s chladnějším počasím se vyplatí před ohlášenými mrazy část úrody vyzvednout ze země a zásoby uložit do pařeniště, skleníku nebo chladného sklepa. 

Salátová čekanka přibývá za chladu na váze 

V listopadu najdete na trhu štěrbák s kadeřavými listy. Delikatesy jako zimní salátovou čekanku si ale musíte vypěstovat sami. Jakmile nastanou chladné noci, získávají hlávky rychle na váze. Až do Vánoc pak mohou sloužit jako zdroj svěže hořkých listů do vašich zeleninových salátů.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada