REKLAMA
REKLAMA

Kdy a jak sklízet a skladovat štěrbák

REKLAMA
REKLAMA

Sazenice štěrbáku vysazené na konci července nebo na počátku srpna můžete sklízet právě teď – v říjnu. Přísun čerstvých zelených listů ale můžete mít až do mrazů. 

Pěstování za nízkých teplot 

Několik chladných nocí přečkají hlávky štěrbáku bez problémů. Jakmile však teploty klesnou pod nulu, je čas zakrýt záhon dvěma vrstvami netkané textilie. Za slunných dnů pod textilií větrejte, aby křehké listy nezačaly v hlávkách zahnívat.

Bělení, sklizeň a uskladnění 

Ve chvíli, kdy se ohlásí zima s trvale nízkými teplotami, odřízněte růžice štěrbáku těsně nad zemíTradiční odrůdy se ještě před sklizní bělí, novější tvoří křehké žluté srdíčko i bez bělení. 

Sklizené štěrbáky zabalte po jednom do novinového papíru a uložte do sklepa hustě vedle sebe, např.do dřevěné bedýnky nebo papírové krabice. Ještě lepší je vytáhnout štěrbáky ze země i s kořeny, založit je do záhonu ve skleníku a konzumovat postupně.

REKLAMA
REKLAMA

 

Predplatne

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA