Zahradní senzace roku: Ořechy ve tvaru srdce jsou krásnější než šperky, chutnější než vlašáky, sladší než pekanové
Strom, který vás dostane: Krásný i užitečný ořešák japonský
Ořešák japonský (Juglans ailantifolia), je mohutný listnatý strom, který může dorůst do výšky až 15-20 m. V našich podmínkách se jeho výška pohybuje u spodní hranice. Má široce rozložitou korunu, atraktivní lichozpeřené, na okrajích pilovité listy, dlouhé neuvěřitelných 60-70 cm a během sezóny působí velmi dekorativně. Na podzim se listy zbarvují do žlutých tónů, čímž strom získává další, okrasnou hodnotu. Ořešák japonský je působivý nejen svou velikostí, ale i tím, co nabízí. Vytváří 3-4 cm velké, jedlé ořechy, které jsou dokonce mnohem chutnější než naše běžné vlašské ořechy. Chuť japonských ořechů je sladší, jemnější a někteří ji přirovnávají až k ořechům pekanovým. Skořápka ořechu je silnostěnná, jemně rozbrázděná.
- Ořešák japonský, známý také jako aiantolistý či ajlantolistý ořešák, pochází z horských oblastí Japonska a z ostrova Sachalin, kde roste ve vlhkých lesích. V Evropě a Severní Americe se pěstuje jako okrasný i užitkový strom.
Plody ve tvaru srdce: Přírodní kuriozita, kterou si zamilujete
Zvláštní pozornost si zaslouží japonský ořešák, označovaný latinsky jako Juglans Ailantifolia var. Cordiformis, což je skutečný unikát mezi ořešáky. Jeho plody mají hladší skořápku a výrazný tvar srdce, který je patrný zejména po rozlousknutí. Díky tomu se stal oblíbeným nejen mezi pěstiteli, ale i mezi umělci, kteří ze skořápek vyrábějí originální šperky. Stejně jako u základního druhu japonského ořešáku, i srdčité ořechy se snadno rozlouskávají.
Tento ořešák se často pro zjednodušení označuje jako odrůda, ale ve skutečnosti se jedná o prastarou mutaci ořechu japonského. V zahradnictvích a ovocnářských školkách však můžete zakoupit již šlechtěné odrůdy, označené jako ořešák heartnut.
- 'Jewel Box': Odrůda vyšlechtěná v USA vyniká velkými plody s tenkou skořápkou. Odrůda plodí již krátce po výsadbě, má jen dvě nevýhody. Slabší mrazuvzdornost, jen do -30 °C a odrůda není samosprašná, vyžaduje k sobě jinou odrůdu ořešáku japonského.
- 'Simcoe': Ani tato odrůda není samosprašná. Plodí ořechy s velmi tvrdou skořápkou, které se však dají velmi snadno rozlousknout.
- 'Shubert': Částečně samosprašná odrůda, i ona však lépe plodí ve dvojici s jinou odrůdou. Plodí velmi brzy, již 3. rokem po výsadbě, má tvrdou skořápku, která se však snadno rozlouskne.
Jak pěstovat ořešák japonský: Mrazuvzdorný a nenáročný krasavec
- Nároky na slunce: Nejlépe se ořešáku japonskému daří na slunném místě.
- Půda: Vyžaduje místo s hlubokou, propustnou a na živiny bohatou půdu. V žádném případě netoleruje dláždění kolem kmenu.
- Nároky na vodu: Po výsadbě potřebuje ořešák japonský pravidelnou zálivku, později je poměrně odolný vůči suchu.
- Řez: Není nutný, ale lze provádět tvarovací řez v mládí, vždy pouze na konci léta až na začátku podzimu.
- Výsadba: Ořešáky se vysazují na jaře, od března do dubna nebo na podzim, od října do listopadu.
- Mrazuvzdornost: Ořešák japonský je mrazuvzdorný do -40 °C a dobře snáší podmínky většiny českých zahrad.