Kdy a jak se sklízejí jedlé kaštany

Jedlé kaštany, resp. kaštanovník setý(Castanea sativa) pochází z Balkánu a jižní Evropy. Stromy mohou dorůst až do výšky 20 m a vytvářejí široké a nízce posazené koruny. Atraktivní jsou jak tmavě zelenými, lesklými listy s pilovitým okrajem, tak dlouhými krémově zbarvenými jehnědami, které k večeru silně voní. Plody jsou nažky ukryté po dvou až třech v pichlavém obalu – číšce, která puká čtyřmi švy.

Klátit, nebo neklátit ořechy?

Kaštanovník plodí nejdříve po 10 letech 

Kaštanovníky se u nás pěstují v tzv. kaštankách (kaštanových alejích) už od 18. století. Známá je např. kaštanka v Nasavrkách na Chrudimsku – jde o nejvýše položenou kaštanku ve střední Evropě. 

Kaštanovník ale můžete pěstovat i na zahradě. Stejně jako třeba ořešák s vlašskými ořechy ale potřebuje hodně prostoru – vzdálenost mezi jednotlivými dřevinami by měla být asi 15 metrů. Půdu vyžaduje kaštanovník propustnou a bohatou na fosfor a draslík. Zvláště po výsadbě je také nutné stromky od podzimu do jara chránit před mrazy. Prvních plodů se dočkáte asi 10 let po výsadbě. 

Vícekmenné stromy do menších zahrad. Jaké vybrat?

Kdy a jak se sklízejí jedlé kaštany

Plody v pichlavých obalech začínají ze stromu opadávat koncem září a v říjnu, záleží na lokalitě. Sbírají se ze země, nikdy se neklátí, jako se to někdy dělá u ořechů. Při poškození větví by totiž mohlo dojít k infekci některou z houbových chorob. Pro sběr a vyndavání plodů z pichlavých číšek jsou nezbytné silné kožené rukavice. 

Syrové plody jsou sice jedlé, ale kvůli trpkosti se obvykle nejdříve uvaří, zbaví tvrdé slupky a zamrazí pro pozdější použití. Čerstvé kaštany totiž rychle napadají plísně, a navíc vysychají a tvrdnou. 

Jak si vybrat kvalitní ovocný stromek