Nejchytřejší způsob, jak uchovat úrodu: Zapomeňte na sklep, ovoce přežije i v bytě
Skladování ovoce začíná už při sklizni
Skladování ovoce si žádá zachování určitých pravidel a velmi často se s neúspěchem setkáme ve chvíli, kdy podceníme podmínky jeho skladování. Jistým způsobem je možné skladovat ovoce i bez sklepa, protože ne každý ho má. Samotné skladování ale začíná již dobře provedenou sklizní, protože právě dodržení vhodné doby sklizně určuje také dobu skladování daného ovoce. Ovoce tedy sklízíme až tehdy, je-li skutečně zralé, neházíme s ním a pro skladování vybereme jen takové, které je skladovatelné, tzn. není shnilé, potlučené, plesnivé nebo dokonce okousané od hlodavců.
Jak připravit sklep, aby ovoce vydrželo co nejdéle
Máte-li doma sklep, máte vyhráno, ale i sklep musíte před skladováním ovoce (především jablka, hrušky), ale i zeleniny, dobře připravit. Sklep by měl být chladný, s teplotou od 5 do 10 °C. Musí zde být přiměřená vlhkost, jinak by docházelo k vysoušení a vadnutí ovoce, doporučená vlhkost vzduchu je 80-90 %. Jestliže máte sklep příliš suchý, můžete zde vlhkost upravit tak, že pokropíte podlahu nebo do sklepa umístíte kyblík s vodou. Sklep také musí být dobře větratelný, protože během zimy, jakmile nebude mrznout, je třeba větrat, jinak může ovoce plesnivět. Sklep musí být také vyčištěný, nesmí zde být žádná plíseň nebo snad dokonce plesnivé ovoce z loňské sklizně. Pro likvidaci všech zárodků chorob se sklepy i všechny police dezinfikují, například vápenným mlékem.
V čem ovoce skladovat, aby nezplesnivělo
Ovoce se skladuje nejlépe v dřevěných lískách nebo plastových bednách, které musí být prodyšné ze všech stran. Bedny s ovocem nepodkládejte na zem, ale vždy na nějakou polici nebo podklad, třeba cihly, aby pod bednou proudil vzduch. Pro odvedení přebytečné vlhkosti můžete dát na dno bedny noviny, ale musíte je pravidelně vyměňovat, jinak by díky nahromadění vlhkosti mohlo ovoce zahnívat. Nikdy neskladujte jablka spolu s hruškami ani jiné ovoce pospolu, každý druh musí být ve své bedně. Jablka a hrušky se skladují v jedné vrstvě, abyste měli přehled, kdyby nějaký plod zahníval. U ovoce byste neměli skladovat kořenovou zeleninu nebo brambory, protože třeba jablka a hrušky přejímají jejich vůni.
Nezapomeňte kontrolovat! I malá hniloba zničí celou úrodu
To, že jste ovoce správně uložili ještě neznamená, že za sebou zavřete dveře a vrátíte se až za delší dobu. Naopak, uskladněné ovoce musíte pravidelně kontrolovat, zda nezačalo hnít, plesnivět nebo se k němu nedostaly škůdci v podobě hlodavců. Jakmile bude třeba jablko malinko nahnilé, odstraňte ho, jinak se hniloba přesune i na další zdravé plody. Je-li jablko poškozené nebo potlučené, hned ho zkonzumujte nebo zpracujte.
Skladování ovoce bez sklepa: Řešení pro každou domácnost
Možná jste v situaci, kdy sice máte sklizené ovoce, ale nemáte sklep. I v takovém případě ale máte možnost, jeho životnost prodloužit. Pro skladování se hodí jakékoli jiné prostory, kde je chladno a nemrzne. Většinou to bývají garáže, chodby, haly, skleníky, zasklené balkony. A pokud bydlíte v bytě, kde nemáte ani jedno ze zmiňovaného, stačí dát ovoce na nejchladnější místo v bytě. Bývají to spižírny, půdy (pokud zde nemrzne), okenní parapety orientované na sever, zádveří. Tou nejzazší variantou je spodní zásuvka v lednici, kde ale trvanlivost ovoce není nekonečná.
Skladování ovoce má svá pravidla, a jde to i bez sklepa. Podívejte se do naší galerie.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.


















