Cibuli zimní vysévejte zjara nebo koncem léta

Cibule zimní (Allium fistulosum) pochází z Asie, do Evropy se dostala v 16. století, u nás se ale více pěstovala až v 19. století. Dnes patří k méně známé vytrvalé zelenině. Archaicky se někdy označuje jako „ošlejch“.

Prohlížejte a nahrávejte fotky zahrad a parků do ZahrAppky

Proč cibuli zimní pěstovat

Předností cibule zimní je její vytrvalost (mrazuvzdornost), minimální nároky a možnost celoroční sklizně (i v zimě, tj. v době s minimálním přísunem vitaminů). Její nať, resp. listy obsahují řadu zdraví prospěšných látek, zejména vitamin C, železo, silice s obsahem síry a tzv. fytoncidy (rostlinná antibiotika). Fungují proto jako prevence nachlazení a pomáhají při zánětech trávicího traktu. 

Listy cibule zimní mají jemnou chuť a v kuchyni nahradí pažitku. Zužitkovat je možné i cibule ošlejchu (bývají do 5 cm dlouhé, do 3 cm široké a obvykle bílé barvy), které se sklízejí na jaře.

Proč a jak sít na podzim mrkev a petržel

Jak vysévat a pěstovat ošlejch

Stanoviště k pěstování cibule zimní vyberte osluněné a s propustnou lehkou až středně těžkou půdou, ne moc vlhkou. Před výsadbou nebo výsevem půdu odplevelte a zapravte do ní kompost či dlouhodobě se uvolňující kombinované hnojivo (nejlépe s vápníkem), protože ošlejch může na jednom místě růst i deset let. 

Výsev cibule zimní se provádí na jaře nebo koncem léta. Sazenice si můžete také doma předpěstovat. Zpočátku udržujte záhon bez plevele, vzrostlé rostliny následně už žádnou zvláštní péči nepotřebují. 

Listy ošlejchu se seřezávají průběžně během sezony, jen tak bude rostlina obrůstat čerstvými. Květy nasazuje už během druhého roku pěstování, a pokud nechcete nechat cibuli vysemenit, vylamujte je. Množení je nejjednodušší dělením trsů (zhruba po 3 letech).

Růžičková kapusta se sklízí až do předjaří