Aby sklizeň červené řepy byla co největší, použijte popel nebo obyčejnou sůl: pozor ale na její nadměrnou konzumaci

Červená řepa

Jak správně konzumovat červenou řepu: ochutnejte i listy

Červená řepa se konzumuje vařená, pečená, sterilovaná nebo syrová. Po tepelné úpravě ji můžete snadno oloupat a pak dále využít. Výborná je například pečená v alobalu, kde si ponechá všechny svoje šťávy a pak ji nakrájet jako přílohu k masu, či ji jen ochutit olivovým olejem, česnekem a bylinkami. Lze z ní také udělat šťávu a chutné jsou i její listy, které mnoho lidí zbytečně vyhodí. Listy lze přidat do salátu, protože obsahují vitamíny A a C, železo, vápník, stejně jako bulva. Říká se, že po sklenici čerstvé řepné šťávy se vám vyčistí organismus od škodlivin a omládnete o pár dní.

Jak se pěstuje červená řepa: sklízí se až do prvních mrazů

Pěstování červené řepy není nijak složité a většinou je i zaručena pěkná úroda. Řepa se vysévá přímo do záhonu mezi druhou polovinou dubna a polovinou června. Půdu před výsevem vyživte kompostem, přičemž nejlepší umístění je na plném slunci. Půda okolo rostlin a posléze zrající řepy by měla být stále kyprá a zbavena plevele. Zálivku vyžaduje řepa pravidelnou, především ve fázi růstu, a jakmile se tvoří bulvičky, čím blíže ke sklizni, tím zalévejte méně často, aby nedošlo k zahnívání. Řepa se dle velikosti sklízí od června až do prvních mrazů, můžete tedy sklízet postupně, probírkou, dle potřeby. Pamatujte však na to, že čím bude chladněji, tím více řepa může dřevnatět a není tak šťavnatá, takže se sklizní neotálejte příliš dlouho.

Zázrak v podobě popela a soli: řepa je sladká a šťavnatá

Stejně jako všechny užitkové rostliny, i červená řepa potřebuje dostatek živin, především v době tvorby bulviček. Živiny jí nejen pomohou v růstu, ale hlavně zvýrazní chuť a mají vliv na velikost bulvy. Jako hnojivo tentokrát zkuste vyzkoušet obyčejný dřevěný popel nebo sůl. Dřevěný popel jednoduše nasypte do rýh mezi jednotlivými řádky, klidně můžete trochu zalít, především v případě větrného počasí. Popel nejen, že upraví pH půdy, ale řepě dodá řadu prospěšných živin jako je fosfor, draslík, dusík, vápník, hořčík, což jsou prvky zodpovědné za velikost bulviček. Úroda bude znatelně jiná, bulvy budou větší a šťavnatější. 

Stejnou službu nám prokáže i obyčejná kuchyňská sůl, kdy lžíci soli rozpustíme v deseti litrech vody, promícháme a solný roztok pak aplikujeme, opět do rýh jako popel, v rané fázi růstu a pak měsíc před sklizní.

 

Jak nejlépe uchovat červenou řepu: sežeňte si písek

Červená řepa, stejně jako ostatní zeleniny, vyžaduje ke skladování chladnější teploty, takže takové ideální místo je sklep. Zde pak jen stačí nějaká bedna či krabice, kde jednotlivé bulvy zasypete pilinami nebo pískem, aby nevysychaly. Nemáte-li k dispozici sklep, lze ji uchovat také ve fólii nebo perforovaném sáčku v lednici, kde vydrží několik měsíců.

Kdy může konzumace červené řepy škodit: nic se nesmí přehánět

Nadměrná konzumace červené řepy, ať již v jakékoliv podobě, není vhodná. Ovlivňuje například tvorbu ledvinových kamenů a má negativní vliv na játra. Tuto zeleninu by rovněž neměli konzumovat lidé, kteří trpí dnou nebo nízkým tlakem, řepa tlak totiž snižuje. Naopak ale, těm kdo trpí na vysoký tlak, by měli řepu do jídelníčku zařadit.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada