Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Nejchutnější odrůdy jablek, které rostou v Česku: trumfnou ty, co se k nám dováží ze zahraničí
      5. Galerie
      6. Top 5 nejoblíbenějších odrůd jablek

      Top 5 nejoblíbenějších odrůd jablek

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Golden delicious

      Zlatožluté jablíčko vyznačující se sladkou chutí s nádechem medu. Sklízí se koncem září a je mimořádně náchylné k otlakům a natlučení. Když s ním budete při sklizni zacházet opatrně, vydrží v chladném prostředí i několik měsíců.

      Foto: shutterstock
      Rubín

      Menší jablko s výrazně červenou a lesklou slupkou, které překvapí sladkou a šťavnatou chutí. Sklízí se na přelomu září a října a díky relativně velké odolnosti patří v řadě domácností mezi favority.

      Foto: shutterstock
      Šampion

      Zelenožluté jablko s červeným přelivem je větší než Rubín a chutná docela podobně. Vyznačuje se křehkou a sladkou dužinou, takže je skvělé pro pečení tradičních českých koláčů a dezertů. 

      Foto: shutterstock
      Jonagold

      Velké, žlutozelené jablko s nádherným červeným líčkem. Sladkokyselá chuť vám i v zimě připomene slunečné podzimní dny. Sklízí se koncem října a patří k mimořádně oblíbeným zástupcům jablečné říše.

      Foto: shutterstock
      Gala

      Křupavé a šťavnaté jablko, které se díky slaďoučké chuti hodí k přímé konzumaci. Vzhledově patří mezi zajímavější odrůdy, je to téměř klenot s červenými pruhy na zlatavém pozadí. Když plody sklidíte na přelomu srpna a září, v plné zralosti, vydrží v dobrých podmínkách sklepa až do jara.

      Foto: shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Záclony pláčou: Jejich kroužky se letos mění ve vánoční ozdoby a vůbec se nechtějí vrátit
      • Nejroztomilejší vánoční hit roku: Skřítci z šišek válcují sociální sítě. Zkuste je také, výsledek je neuvěřitelný
      • Tato „zubatá“ rostlina vypadá jako z jiného světa: Žluté květy tygří tlamičky vás ohromí
      • Největší hrozba zimní zahrady: Jmelí vám může zničit úrodu během jediné sezony
      • Květinářství nechť odpustí: Tenhle doma vyrobený svícen na hrob vypadá lépe než jejich nejdražší aranže

      Nejnovější články

      Tento trik s ruličkami se stal virálním: Lidé nevěřili, že takhle krásné dekorace jsou z toho nejobyčejnějšího odpadu
      Náhled
      Nejgeniálnější adventní kalendář na poslední chvíli: Stačí jeden večer a vznikne něco, co v krámě stojí stovky korun
      Thumbnail
      Tuhle rostlinu byste nejspíš vyhodili. A přitom je to zahradní megastar, vypadá pokaždé jinak
      Náhled
      Květinářství nechť odpustí: Tenhle doma vyrobený svícen na hrob vypadá lépe než jejich nejdražší aranže
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Adventní kalendář na poslední chvíli: 7 jednoduchých nápadů z papíru, skleniček i obálek
      • Od stříbrných záhonů po převislé pokojovky. Starček umí ozdobit každý prostor
      • Vánoční svícen na hrob: Jednoduchý postup, jak jej vyrobit doma
      • Kukuřice, fazole a dýně: Plodiny, které stojí za příběhem Dne díkůvzdání
      • Adventní výzdoba, která hřeje: Elegantní věnce, světýlka i dekorace do oken
      • Kolopejka jako vánoční květina: Stačí měsíc chladu a tmy a rostlina nasadí bohatá poupata
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Vlašský salát: Vyzkoušejte přípravu klasiky české studené kuchyně a pochutnejte si
      • Chcete čistý oheň a bezpečný domov? Vyhněte se nejčastším chybám při topení v krbu
      • Skotský motiv dobývá české butiky: Svetry se vzorem fair isle jsou elegantnější než kdy dřív
      • Kvíz: Pamatujete si, co věštili naši předkové? Otestujte se, jestli znáte zimní pranostiky
      • Trénujte teď, sklízejte o Vánocích! 6 dovedností, které vám usnadní adventní pečení: Karamel, temperovaná čokoláda a dokonalý sníh
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání