Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Nejchutnější odrůdy jablek, které rostou v Česku: trumfnou ty, co se k nám dováží ze zahraničí
      5. Galerie
      6. Top 5 nejoblíbenějších odrůd jablek

      Top 5 nejoblíbenějších odrůd jablek

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Golden delicious

      Zlatožluté jablíčko vyznačující se sladkou chutí s nádechem medu. Sklízí se koncem září a je mimořádně náchylné k otlakům a natlučení. Když s ním budete při sklizni zacházet opatrně, vydrží v chladném prostředí i několik měsíců.

      Foto: shutterstock
      Rubín

      Menší jablko s výrazně červenou a lesklou slupkou, které překvapí sladkou a šťavnatou chutí. Sklízí se na přelomu září a října a díky relativně velké odolnosti patří v řadě domácností mezi favority.

      Foto: shutterstock
      Šampion

      Zelenožluté jablko s červeným přelivem je větší než Rubín a chutná docela podobně. Vyznačuje se křehkou a sladkou dužinou, takže je skvělé pro pečení tradičních českých koláčů a dezertů. 

      Foto: shutterstock
      Jonagold

      Velké, žlutozelené jablko s nádherným červeným líčkem. Sladkokyselá chuť vám i v zimě připomene slunečné podzimní dny. Sklízí se koncem října a patří k mimořádně oblíbeným zástupcům jablečné říše.

      Foto: shutterstock
      Gala

      Křupavé a šťavnaté jablko, které se díky slaďoučké chuti hodí k přímé konzumaci. Vzhledově patří mezi zajímavější odrůdy, je to téměř klenot s červenými pruhy na zlatavém pozadí. Když plody sklidíte na přelomu srpna a září, v plné zralosti, vydrží v dobrých podmínkách sklepa až do jara.

      Foto: shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Úžasný trik ze suchých větví: Pár koleček dřeva a váš stromek bude vypadat jako z designového časopisu
      • Kouzelné vánoční ozdoby úplně zadarmo: Tajemství ukryté v kuchyňském šuplíku vás překvapí víc, než čekáte
      • Tyhle vánoční ozdoby vypadají jako z designového studia. A stojí doslova pár korun
      • Nejpodivnější fakta o české tradici Mikuláše a čerta: Co se opravdu děje, když necháte čerta vejít do domu
      • Úžasný fígl zahradníků: Nejjednodušší trik, díky kterému bude orchidej kvést jako nikdy předtím

      Nejnovější články

      Roztomilá návštěva nebo škůdce? Tohle se ve vaší zahradě začne dít, jakmile se objeví jediná veverka
      Thumbnail
      Nejkrásnější vánoční truhlíky letošní zimy: Neuvěříte, co dokážou tyto dekorace za okny po týdnu v mrazu
      Náhled
      Nevíte, co nadělit zahrádkáři pod stromeček? Tohle nadchne i chlapa, který „už má všechno“
      Náhled
      Úžasný trik starých sadařů: Zapomeňte na drahé přípravky – jeden domácí trik ochrání stromy celou zimu
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Veverky v zahradě: Praktický přehled toho, co milují i co jim škodí
      • Vánoční truhlíky, které skutečně vydrží mráz: Dřišťál nebo cesmína budou hvězdami vašich oken
      • Tip na dárky pro muže zahrádkáře: Od nářadí přes odpočinek až po technické vychytávky
      • Bílení stromů z domácích surovin: Naše prababičky používaly mouku nebo tvaroh
      • Africké fialky, které nepřestanou kvést: Světlo, teplota a hnojení jako hlavní klíče k úspěchu
      • Nový vánoční trend: Dřevěný jelen ze špalku se stává nejoblíbenější domácí výzdobou
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Svůj podnik otevřel v Praze přede dvěma měsíci a už je v Michelin Guide. Restaurace Parzival slaví úspěch
      • Levná kosmetika, která se vyrovná drahým a luxusním produktům: Objevte kouzlo dupes
      • Když test DNA odhalí pravou identitu: Paul Fronczak zjistil pravdu o svém původu až po 50 letech
      • Znamení zvěrokruhu, která se bojí i vlastního stínu: Štíři jsou přirozeně podezíraví
      • Dvě nenápadné suroviny mění pohádku i vánoční stůl: Hrachovka a ořechové cukroví v historii i v kuchyni
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání