Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Nejchutnější odrůdy jablek, které rostou v Česku: trumfnou ty, co se k nám dováží ze zahraničí
      5. Galerie
      6. Top 5 nejoblíbenějších odrůd jablek

      Top 5 nejoblíbenějších odrůd jablek

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Golden delicious

      Zlatožluté jablíčko vyznačující se sladkou chutí s nádechem medu. Sklízí se koncem září a je mimořádně náchylné k otlakům a natlučení. Když s ním budete při sklizni zacházet opatrně, vydrží v chladném prostředí i několik měsíců.

      Foto: shutterstock
      Rubín

      Menší jablko s výrazně červenou a lesklou slupkou, které překvapí sladkou a šťavnatou chutí. Sklízí se na přelomu září a října a díky relativně velké odolnosti patří v řadě domácností mezi favority.

      Foto: shutterstock
      Šampion

      Zelenožluté jablko s červeným přelivem je větší než Rubín a chutná docela podobně. Vyznačuje se křehkou a sladkou dužinou, takže je skvělé pro pečení tradičních českých koláčů a dezertů. 

      Foto: shutterstock
      Jonagold

      Velké, žlutozelené jablko s nádherným červeným líčkem. Sladkokyselá chuť vám i v zimě připomene slunečné podzimní dny. Sklízí se koncem října a patří k mimořádně oblíbeným zástupcům jablečné říše.

      Foto: shutterstock
      Gala

      Křupavé a šťavnaté jablko, které se díky slaďoučké chuti hodí k přímé konzumaci. Vzhledově patří mezi zajímavější odrůdy, je to téměř klenot s červenými pruhy na zlatavém pozadí. Když plody sklidíte na přelomu srpna a září, v plné zralosti, vydrží v dobrých podmínkách sklepa až do jara.

      Foto: shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Tyhle vánoční ozdoby vypadají jako z designového studia. A stojí doslova pár korun
      • Rostliny kvetoucí pod sněhem: Tyto rostliny milují sníh. Až uvidíte, co dokážou v lednu, budete je okamžitě chtít
      • Roztomilá návštěva nebo škůdce? Tohle se ve vaší zahradě začne dít, jakmile se objeví jediná veverka
      • Hrůza v květináči: Tahle nenápadná potvora zabije vaše bramboříky během pár hodin
      • Geniálně jednoduchý trik: Vyrobte si vánoční svíčky, které voní lépe než ty nejdražší z butiku

      Nejnovější články

      Nejčastější zimní hříchy, které ničí trávník: Číslo 2 dělá skoro každý. A netuší, co tím způsobí
      Thumbnail
      Nejrychlejší způsob, jak zachránit pokojové rostliny: Tento domácí roztok zlikviduje molice jako mávnutím kouzelného proutku
      Thumbnail
      Tohle stát zakáže během pár měsíců! Lidé nevěří, že se jich to skutečně týká. Od ledna vám může staré topení přinést pokutu
      Náhled
      Sváteční čas očima Mariana Vojtka: Z jeviště rovnou k mámině štědrákové snídani a jelením klobáskám
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Trávník v zimě potřebuje klid: Odborné doporučení, na co si dát pozor
      • Molice na pokojovkách: Babské rady fungují. Vyzkoušejte také výluh z tabáku či česneku
      • Pravidla vytápění se zpřísňují: Přehled nejdůležitějších změn pro majitele starých kamen a kotlů pro rok 2026
      • Vánoční svátky Mariana Vojtka: Konzerty, rodinné rituály a návrat ke slovenským tradicím
      • Přírodní balení dárků: Větvičky, starý šátek a technika furoshiki
      • Svatá Lucie v moderním pojetí: Zahrada, svíčky, girlandy a drobné radosti zimního času
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Kdy plnit cukroví? Takto se stihne rozležet, změknout a hlavně se nezkazí
      • Poznejte ženu, která si ze starožitností a úlovků z bleších trhů vytvořila domov s jedinečnou atmosférou
      • První veřejný vánoční strom se rozsvítil před 101 lety: Zasadil se o něj Rudolf Těsnohlídek po setkání s promrzlou holčičkou
      • Proč se o Vánocích hádáme víc než jindy? Na vině jsou podle psychologa rozdíly generací, odlišné představy i únava
      • Máma v kuchyni Barbora Charvátová: Proč si oblíbila horkovzdušnou fritézu a jak z ní vytěžit maximum
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání