Překvapivé věcí o rajčatech, které jste zřejmě nevěděli: má silné antibiotické účinky nebo se podílí na snižování cholesterolu

Tyčková rajčata
Info ikona

Proč nám rajče chutná: mohou za to kyseliny a cukry

Rajče má vynikající chuťové složení díky přítomnosti organických kyselin, např. kyseliny jablečné, citronové, octové, oxalové a dalších. Jejich obsah se pohybuje kolem 0,3%.  Obsah cukrů se zvyšuje se zralostí rajčete. Nezralé plody mají samozřejmě méně cukrů, než ty v plné zralosti. S postupující zralostí se pak snižuje obsah kyselin a rajče získá vyváženým poměrem kyselin a cukrů přesně tu chuť, kterou tak milujeme.

Rajčata se dělí do čtyř skupin: druhou skupinu milujeme asi všichni

  1. Skupina má fádní chuť, protože má nízký obsah cukrů a nízký obsah kyselin
  2. Skupina chutná sladce a má vysoký obsah cukrů a nízký obsah kyselin
  3. Skupina chutná kysele, protože převažují kyseliny nad cukry
  4. Skupina chutná pikantně a aromaticky, což je dílem vysokého obsahu cukrů a vysokého obsahu kyselin

Co jste o rajčeti možná nevěděli: šťáva z rajčat má antibiotické účinky

1. Rajčata dávno před naším letopočtem pěstovali už peruánští indiáni a první zmínky o pěstování rajčat pro trh pochází z 18. století z Francie

2. Rajče obsahuje přes 90 % vody, působí močopudně a tím pomáhá chránit ledviny od přemíry kyseliny močové

3. Rajčata pročišťují játra a krev, odvádí odpadní látky, čerstvá šťáva z rajčat má silné antibiotické účinky

4. Čerstvé rajčata obsahuje vitamín C, A, řadu vitamínu B, přičemž vitamínu C sice obsahuje méně, než třeba pomeranč, ale i tak dokáže pokrýt jeho denní potřebu

5. Rajčata obsahují řadu minerálů, hlavně vápník, fosfor, zinek, draslík, hořčík, železo a také řadu mikroprvků, jako je jód a měď

6. Rajčata obsahují málo vlákniny, která má laxativní účinek a podílí se na snižování LDL cholesterolu

7. Rajčata díky obsahu organických kyselin působí proti překyselení organismu, čímž zajišťují vyrovnávání pH v krvi a ochranu tkání.

8. Červenou barvu rajčat způsobuje lykopen, karotenový pigment, který se v organismu nemění na vitamín A, jako je tomu u betakarotenu. Lykopen spolu s betakaroteny jsou nezbytné pro naše zdraví

9. Rajčata mají antioxidační účinky, zabraňují oxidaci cholesterolu, který ve spojení s LDL (lipoproteiny s nízkou hustotou) pomalu ucpávají krevní řečiště a tím způsobují neprůchodnost a tvrdnutí cév

10. Pravidelná konzumace rajčat působí jako prevence vysokého tlaku (hypertenze)

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada