Přezimujte muškáty v podobě řízků: pelargonie se kvůli lepšímu zazimování na podzim zastřihávají, tak proč je rovnou nenařízkovat. Navíc ušetříte místo

Optimálním zimovištěm pro pelargonie je světlé místo s teplotou 5–10 °C. V bytě, ale i v domě bez zimní zahrady nebo bez skleníku je však těžké ho najít. Často je obtížné najít vůbec prostor pro všechny truhlíky s muškáty, natož ještě s požadovanými podmínkami. Hlavní výhony pelargonií jsou ale silné, a lze z nich tedy během září a října odebrat řízky, jejichž přezimování je na prostor úspornější. 

Jak by měl vypadat řízek muškátu k přezimování 

Odběr řízků provádějte jen čistým a ostrým nožem. Připravte je z vyzrálejších a tužších výhonů, ne z jejich měkkých konců. Řízky by měly měřit asi 10 cm a měly by mít tři dobře vyvinuté uzliny. Ze dvou spodních uzlin odstraňte všechny listy (stejně jako případné květy či poupata). 

Řízky vysaďte do substrátu pro výsev a množení 

Malé květináče vyplňte substrátem určeným k výsevům a množení rostlin. Spodní část každého řízku navlhčete, obalte ve stimulátoru růstu a po jednom do květináčů vysaďte. Půdu po vysazení každého řízku k rostlině lehce přimáčkněte. Řízky nakonec mírně zalijte (na půdu) a květináče nebo nádobu, v níž jsou květináče umístěny, zakryjte průhledným krytem. 

Miniskleník s řízky muškátů dejte na světlé místo 

Miniskleník s řízky umístěte na světlé místo, ideálně hned k oknu. Teplota by měla být nižší než pokojová, ideální místností je třeba chladnější chodba. V případě krize ale rostliny zvládnou i nižší pokojovou teplotu, třeba na okně v ložnici. Miniskleník nezapomeňte pravidelně větrat a rostliny, resp. půdu mírně vlhčit. 

Co dělat s přezimovanými řízky pelargonií na jaře 

Na jaře po přezimování přesaďte zakořeněné řízky do čerstvého substrátu a do větších nádob. Aby se mladé rostliny hustě rozvětvily, zkraťte jim špičky výhonů. S postupným venkovním otužováním rostlin začněte podle aktuálního počasí, do poloviny května je ale za chladných nocí přenášejte do domu. 

Počítejte však s tím, že úspěšnost toho způsobu přezimování muškátů nebývá 100%, ale je více než nadpoloviční (asi 70%, podle podmínek). 

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.