Brutnák lékařský jako zapomenutá zelenina. Medonosná rostlina dokáže snížit horečku i uklidnit pocuchané nervy

Jak se pěstuje brutnák lékařský 

Brutnák lékařský (Borago officinalis) vysévejte přímo na záhon od druhé poloviny dubna, ale klidně až do června, klíčí a roste poměrně rychle. Semena vkládejte do jamek o hloubce asi 1,5-2 cm. Vzhledem k tomu, že hustý porost brutnáku často napadají mšice a plísně, protrhejte mladé rostlinky do sponu 30x40 cm. Brutnák nesnáší přesazování, vzhledem k dlouhému kůlovému kořenu, proto se jen málokdy předpěstovává, ale i to je možné. Můžete jej vysévat i do hlubšího a prostornějšího truhlíku na balkoně a později postupně sklízet chutné listy, a dokonce i květy. V zahradě se bude brutnák v příštích letek šířit i samovýsevem, který je u této rostliny velmi častý. Na smíšených záhonech se brutnák doporučuje vysévat vedle jahod.

Brutnák lékařský pochází ze Středozemí, ale u nás už dávno zdomácněl a vzhledem k jeho snadnému samovýsevu najdete brutnák často i ve volné přírodě. Jedná se o 20-60 cm vysokou, poměrně mohutnou bylinu s chlupatými listy i stonky a s blankytně modrými hvězdicovitými květy, která se pěstuje velmi snadno. Brutnák upřednostňuje slunečné stanoviště a kyprou, dobře propustnou půdu, bohatou na minerály. Dokáže však přežít i v půdách nepropustných a dobře zvládá i suchá letní období.

Květy brutnáku jsou plné nektaru pro včely

Brutnák lékařský postupně nakvétá po celou sezonu. Jednoduché květy jsou nápadně blankytně modré až nafialovělé, plné nektaru a pylu. Pyl brutnáku je velmi výživný a za slunečného dne, kolem poledne, tak na něm můžete pozorovat velké množství včel, čmeláků a dalšího hmyzu.

Na co se používá brutnák

Mladé a čerstvé listy brutnáku chutnají po okurkách a mohou se přidávat do čerstvých salátů i polévek. Listy brutnáku se dříve připravovaly dušené, podobně jako běžný špenát. Pokud hodláte brutnák pěstovat jako listovou zeleninu, pak dbejte na zvýšený přísun vody, aby se zachovala křehkost, a tím i chutnost listů. V sušších obdobích listy brutnáku tvrdnou a stávají se nepoživatelnými.

Jedlé jsou i květy, které zase mají výraznou chuť ústřic. Zkuste je nasekat a utřít s máslem a ochutit jimi dušenou zeleninu. Jinak se dekorativní květy brutnáku hodí k ozdobě dezertů, salátů i zmrzlinových pohárů.

Léčivé účinky brutnáku

  • Sbírá se kvetoucí nať brutnáku, nejlépe v červnu. Brutnák se dříve využíval k léčbě zánětů, při nadměrném pocení, k posílení nervového systému, jako diuretikum, při návalech horka, horečnatých stavech i při zánětu ledvin. Také pročišťuje krev a pomáhá při nemocech z nachlazení.
  • Brutnák se špatně suší, je nutné použít vyšší teplotu a místnost dostatečně větrat, ale i tak listy často černají. Na druhou stranu se nať brutnáku může snadno zamrazit.
  • Ze semen brutnáku se zastudena lisuje kvalitní olej, který je nejlepší zdroj kyseliny gama-linolenové. Kyselina je důležitá pro kosmetický průmysl.

Brutnák ve skříních našich předků

Naše prababičky si brutnáku vážily nejen jako listové zeleniny či léčivé bylinky, ale snítky této rostliny někdy zavěšovaly do ložnic a šatních skříní. Možná pro nasládlou vůni jejích květů.

Zdroj:https://living.iprima.cz/zahrada/brutnak-lekarsky-lecivka-jedle-kvety-listy; Léčivé síly přírody, M. Engemann (Dona, 1992)

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada