Úžasné fígle babiček: Toto udělejte při skladování zeleniny a vše zůstane čerstvé celé měsíce

Proč je skladování zeleniny klíčové? Ušetříte a zachováte chuť!

Skladování zeleniny na zimu není jen o jejím uložení. Správné podmínky pomáhají zachovat chuť, vitamíny a křehkost. Skladování zeleniny proto začíná už na zahradě - pečlivým výběrem zdravých plodů a jejich jemným očištěním. Takto připravené plody vydrží déle a budou chutnat jako právě utržené

3 zlatá pravidla: Jak zelenině prodloužit život o měsíce

  1. Nízká teplota a vysoká vlhkost: 

Pro dlouhodobé skladování zeleniny jsou ideální podmínky kolem 0-5 ºC a vlhkostí 85-95%. To skýtají chladné sklepy, chladničky nebo chladné místnosti, třeba v garáži.

  1. Správné uložení zeleniny 

Zeleninu uložte do perforovaných krabic, jutových pytlů nebo vrstveně do dřevěných beden. Skladování zeleniny tímto způsobem prodlužuje jejich životnost a minimalizuje hnilobu. 

  1. Oddělování druhů: 

Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) by měla být skladována odděleně od cibule nebo brambor, aby se předešlo k znehodnocení plodů. 

Černý kořen: Jak pěstovat a zpracovat chutnou i zdravou zeleninu?

www.nkz.cz

Triky na různé druhy: Jak správně uložit mrkev, řepu i dýni

Mrkev a petržel 

Zeleninu nejprve očistěte od hlíny, odřízněte jejich listy a uložte do vlhkého písku nebo vermikulitu. Skladování zeleniny tímto způsobem prodlouží čerstvost i o několik měsíců

Řepa a celer 

Řepa vydrží nejlépe, když bude uložená ve sklepě v krabicích pokrytých pískem. Celer potom můžete uchovávat ve speciálních boxech nebo zavřený so sklenic. Správné skladování zeleniny zajišťuje zachování chuti i vitamínů. 

Dýně 

Dýně skladujte na suchém a chladném místě, ideálně při teplotě kolem 10-12 ºC. Dobře vyzrálé plody vydrží měsíce, pokud jsou uloženy na dřevěných policích a nekladou se na sebe. 

Nemáte sklep? Zkuste tyto alternativní způsoby skladování

V případě, že nemáte ideální skladovací prostory, skladování zeleniny je možné řešit mražením nebo zavařováním. Zeleninu můžete rychle blanšírovat a uložit do mrazáku. Takto připravené plody zůstanou chutné po celé zimní měsíce. 

Pěstujte zeleninu vedle sebe a dočkáte se obří úrody slaďoučké mrkve stejně, jako kdysi naše babičky

www.nkz.cz

Tipy pro maximální čerstvost: Pravidelná kontrola je nutná

  • Pravidelně kontrolujte uskladněnou zeleninu a odstraňujte první známky hniloby. 
  • Nepřeplňujte skladovací nádoby - vzduch v nich musí proudit. 
  • Používejte přírodní absorbenty vlhkosti (třeba písek, piliny, vermikulit). 

Jak dlouho vydrží skladovaná zelenina

  • Mrkev a petržel ve vlhkém písku nebo bedně ve sklepě vydrží až 4-6 měsíců 
  • Celer vydrží v chladném sklepě 3-4 měsíce, při zmražení až rok 
  • Řepa uložená v písku vydrží 4-5 měsíců
  • Křen v písku nebo v pilinách uchováte i 6 měsíců 
  • Dýně uložené na suchém a chladném místě vydrží 3-5 měsíců, některé odrůdy (jako třeba Hokkaido) i déle

Pravidelnou kontrolou a odstraňováním poškozených kusů, můžete čerstvost zeleniny prodloužit i o několik týdnů. 

Podívejte se do naší galerie a objevte ty nejšťavnatější tipy na skladování zeleniny – od babiččiny moudrosti až po moderní vychytávky. 

GALERIE: Babiččiny kuchyňské triky, díky kterým uskladněná zelenina přežije zimu i tchýni
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada