Úžasné fígle babiček: Toto udělejte při skladování zeleniny a vše zůstane čerstvé celé měsíce
Proč je skladování zeleniny klíčové? Ušetříte a zachováte chuť!
Skladování zeleniny na zimu není jen o jejím uložení. Správné podmínky pomáhají zachovat chuť, vitamíny a křehkost. Skladování zeleniny proto začíná už na zahradě - pečlivým výběrem zdravých plodů a jejich jemným očištěním. Takto připravené plody vydrží déle a budou chutnat jako právě utržené.
3 zlatá pravidla: Jak zelenině prodloužit život o měsíce
Nízká teplota a vysoká vlhkost:
Pro dlouhodobé skladování zeleniny jsou ideální podmínky kolem 0-5 ºC a vlhkostí 85-95%. To skýtají chladné sklepy, chladničky nebo chladné místnosti, třeba v garáži.
Správné uložení zeleniny
Zeleninu uložte do perforovaných krabic, jutových pytlů nebo vrstveně do dřevěných beden. Skladování zeleniny tímto způsobem prodlužuje jejich životnost a minimalizuje hnilobu.
Oddělování druhů:
Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) by měla být skladována odděleně od cibule nebo brambor, aby se předešlo k znehodnocení plodů.
Triky na různé druhy: Jak správně uložit mrkev, řepu i dýni
Mrkev a petržel
Zeleninu nejprve očistěte od hlíny, odřízněte jejich listy a uložte do vlhkého písku nebo vermikulitu. Skladování zeleniny tímto způsobem prodlouží čerstvost i o několik měsíců.
Řepa a celer
Řepa vydrží nejlépe, když bude uložená ve sklepě v krabicích pokrytých pískem. Celer potom můžete uchovávat ve speciálních boxech nebo zavřený so sklenic. Správné skladování zeleniny zajišťuje zachování chuti i vitamínů.
Dýně
Dýně skladujte na suchém a chladném místě, ideálně při teplotě kolem 10-12 ºC. Dobře vyzrálé plody vydrží měsíce, pokud jsou uloženy na dřevěných policích a nekladou se na sebe.
Nemáte sklep? Zkuste tyto alternativní způsoby skladování
V případě, že nemáte ideální skladovací prostory, skladování zeleniny je možné řešit mražením nebo zavařováním. Zeleninu můžete rychle blanšírovat a uložit do mrazáku. Takto připravené plody zůstanou chutné po celé zimní měsíce.
Tipy pro maximální čerstvost: Pravidelná kontrola je nutná
- Pravidelně kontrolujte uskladněnou zeleninu a odstraňujte první známky hniloby.
- Nepřeplňujte skladovací nádoby - vzduch v nich musí proudit.
- Používejte přírodní absorbenty vlhkosti (třeba písek, piliny, vermikulit).
Jak dlouho vydrží skladovaná zelenina
- Mrkev a petržel ve vlhkém písku nebo bedně ve sklepě vydrží až 4-6 měsíců
- Celer vydrží v chladném sklepě 3-4 měsíce, při zmražení až rok
- Řepa uložená v písku vydrží 4-5 měsíců
- Křen v písku nebo v pilinách uchováte i 6 měsíců
- Dýně uložené na suchém a chladném místě vydrží 3-5 měsíců, některé odrůdy (jako třeba Hokkaido) i déle
Pravidelnou kontrolou a odstraňováním poškozených kusů, můžete čerstvost zeleniny prodloužit i o několik týdnů.