Každá dýně se hodí k něčemu jinému. Využijte je tak, abyste se vyhnuli kulinářskému zklamání

Tykve (dýně je lidový název pro tykev obecnou nebo velkoplodou) lze jednoduše rozdělit do dvou skupin. Ty letní, mezi něž patří cuketarondini a patison, se sklízejí pokud možno mladé a okamžitě se zpracovávají. U zimních tykví, které se dají skladovat, můžete vybírat ze široké škály tvarů a barev. Obří odrůdy dýní se pěstují stále méně. Žádané jsou totiž odrůdy přiměřené velikosti a zajímavé chuti, které zvládne zpracovat i menší domácnost

Krémové hokkaido je úžasné v polévce i rizotu

Hokkaido, nejčastěji pěstovaná tykev, se hodí nejen na přípravu polévky, ale i na sladké moučníky. Skvělé na ní je, že se nemusí loupat, protože slupka varem změkne. Stačí ji tedy zbavit semínek a dát se do vaření. Díky své sladší chuti a krémovité konzistenci se kromě polévek a dezertů hodí také jako náhrada příloh, k přípravě bramboráků nebo třeba do rizota

Chuť máslové tykve se zvýrazní v koláčích a lívancích

Máslová tykevhruškovitý tvar se semínky pouze v dolní rozšířené části, poskytne tak velké množství dužiny a zbude minimum odpadu. Chuťově je jemná, s máslovo-oříškovými tóny, které se pečením ještě zvýrazní. Je vhodná pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, ideální je také k přípravě pyré, které upotřebíte do koláčů a lívanců anebo výtečných přesnídávek pro děti. 

Tykev špagetová dokonale nahradí těstoviny

Hledáte-li náhradu těstovin, pak vám skvěle poslouží tykev špagetová. Ta je, jak název napovídá, vhodná pro přípravu zeleninových špaget. Stačí ji rozpůlit, zbavit semínek a dát vařit. Po uvaření nebo upečení se tykev rozpadá na vlákna připomínající špagety. Použijte je místo nudlí do polévky nebo přelijte rajčatovou omáčkou a získáte snadnou a bezlepkovou náhradu těstovin.

Zdroj: autorský článek převzatý z tištěné verze časopisu Naše krásná zahrada