Tohle je trik našich babiček: Povidla bez míchání, bez konzervantů a bez švestek. Ale s dokonalou chutí
Podzimní poklad do sklenic: Jablková povidla s vůní dětství a poctivou chutí
Domácí jablková povidla patří mezi ty nejvoňavější poklady, které si můžete na podzim připravit. Nejen že využijete i méně vzhledná nebo i spadaná jablka, ale zároveň si vytvoříte zásobu sladké dobroty na celou zimu. Oproti švestkovým povidlům jsou ta jablková jemnější a univerzálnější. Jablková povidla můžete dochutit skořicí, hřebíčkem, citronem nebo třeba trochou rumu.
Bez konzervantů a zbytečné práce: Tak chutnají pravá jablková povidla
V článku vám ukážeme dvě jednoduché cesty, jak na to. První z nich je tradiční vaření na sporáku, druhá pečení v troubě, které je méně pracné. Obě varianty zvládnete bez speciálních pomůcek a bez přidaných konzervantů. Stačí pár ingrediencí, trocha času a odměnou vám budou sklenice plné podzimních chutí.
Voňavý hit podzimu: Pečená jablková povidla s rumem a skořicí
- 4 kg jablek (oloupaných a zbavených jádřinců)
- 1 kg cukru
- 4 lžíce octa
- 1 lžička skořice
- 6 lžic rumu
- 1 lžička drceného hřebíčku
Jak budete postupovat:
- Oloupaná a jádřinců zbavená jablka v míse polijte octem a promíchejte.
- Hluboký pekáč vyložte papírem na pečení a vyskládejte do něho připravená jablka.
- Pečte v troubě, vyhřáté na 250 °C, 20 minut. Během pečení už jablka nemíchejte.
- Pak jablka zasypejte cukrem a dál pečte asi 20 minut.
- Upečená jablka přesypejte do hluboké mísy a ponorným mixérem rozmixujte.
- Ihned plňte do připravených, vypařených sklenic.
- Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Klasika jako od babičky: Vařená jablková povidla s pomerančem a kořením
- 4 kg jablek (oloupaných a zbavených jádřinců)
- 4 pomeranče
- 300 g cukru
- 6 lžic rumu
- ½ lžičky drceného hřebíčku
- 1 lžička skořice
- špetka drceného nového koření
Jak budete postupovat:
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo.
- Nastrouhaná jablka smíchejte v hrnci se šťávou ze 4 pomerančů.
- Přidejte cukr, koření a ocet a nechte do druhého dne stát, přikryté utěrkou.
- Druhý den vařte při nižší teplotě, asi 2-3 hodiny, až budou mít povidla hustou konzistenci.
- Při vaření povidla občas promíchejte.
- Plňte do čistých horkých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
V galerii najdete pár tipů na skladování domácích jablečných povidel.
O autorce:
Simona Sedláčková svou vášeň pro zahradničení a kreativní tvorbu přetavila do profesionální kariéry. Autorka už více než 20 let publikuje články z oblasti zahrady, pěstování, péče o rostliny a tvoření nejen z přírodních materiálů. Nejprve psala pro tištěné časopisy, později publikovala na webech, které se věnují zahradám, nyní píše pro web Naše krásná zahrada, kde čtenářům přináší praktické rady, sezónní tipy i návody. Má bohaté zkušenosti s domácím tvořením i přírodními postupy bez chemie.




















