Za pihovitost jablek nemůže žádná choroba. Zahradní trik s kloboukem to vyřeší jednou provždy
Když za skvrny nemůže houba: Pihovitost je jen nedostatek živin
Houbové choroby jsou na ovocných dřevinách velmi časté a v mnohých případech jejich přítomnost nemůžeme nijak ovlivnit. Jestliže se pak přítomnost choroby projeví na plodech, nejsme si jisti, jak moc jsou takto zasažené plody nebezpečné na konzumaci. Zcela odlišný případ ale představuje právě pihovitost jablek, která se také označuje jako fyziologická skvrnitost nebo hořká skvrnitost. Tuto vadu plodů poznáte dle plodů s tmavými, propadlými skvrnami. Chuť těchto oblastí je pak hořká, proto se této poruše říká také hořká pihovitost.
Skvrny a hořká chuť: Co způsobuje pihovitost jablek
Na vzniku hořké pihovitosti se nepodílí ani žádná houba ani žádný škůdce a jedná se tedy o čistě fyziologickou poruchu. Příčinou bývá buď nedostatečná závlaha, nevyrovnaná výživa či zhoršená kvalita půdy. V případě pihovitosti jablek dochází nejčastěji k tomu, že pletiva v plodu jsou nedostatečně zásobena živinami, především pak vápníkem. Právě díky nevyvážené výživě vznikají malé skvrny. Přehnojení draslíkem a dusíkem brání příjmu vápníku, který se, mj., nepřesunuje z listů do plodů. A zrovna vápník je pro kvalitu plodů jablek velmi důležitý, rozhoduje i o jeho skladovatelnosti. Jablka, kterým chybí vápník, jsou tak náchylnější k hnilobám. Pokud na jeden plod připadá hodně listů, nebezpečí pihovitosti se tím zvyšuje.
Jak na to: Prořez, vápník a kompost proti pihovitosti
Jestliže jste při sklizni jablek na drobné skvrny na slupce narazili, není možné se této poruchy zbavit stoprocentně. Vždy totiž se na plodech objeví nějaká ta skvrnka, kterou může způsobit i špatně provedený řez. Ale, pozitivní je, že výskyt pihovitosti u jablek lze hodně minimalizovat, a to poměrně snadnými zásahy. Pro začátek stačí, pokud budete jabloně prořezávat správně a ve vhodnou dobu a pravidelně dodávat živiny v podobě dobře vyzrálého kompostu, kdy se zlepší zásobení plodů vápníkem.
Zahradnický trik s kloboukem: Jak poznat, že je řez ideální
Korunu díky řezu udržujte vzdušnou, aby jí mohl profukovat vítr. A právě klobouk vám pomůže v boji s pihovitostí jablek. Podle staré zahradnické rady totiž máte korunu u jabloně dobře prořezanou ve chvíli, kdy jejím středem můžete prohodit klobouk. Pokud se klobouk zasekne o nějakou větev, řez není provedený správně. Jestliže klobouk bez problémů korunou prohodíte, bývá správně prořezaná.
Jsou pihovitá jablka jedlá? A jak dlouho vydrží?
Jablka, která jsou pihovitostí zasažena, nejsou pro vaše zdraví žádnou hrozbou. Jelikož se nejedná o žádnou houbovou chorobu, ale pouze o fyziologickou záležitost, je to spíše vada na kráse. Je to stejné jako s akné. Pokud se vám objeví jeden pupínek, neřešíte to, ale pokud by jich bylo více, než je zdrávo, pak teprve začnete problém řešit. To platí i u pihovitosti. Pokud je na jablku jen pár skvrn, není to žádný problém a můžete takové plody konzumovat. Počítejte jen s tím, že pod skvrnou bude dužina mírně hořká. Pokud je pihovitostí zasažena většina plodu, už by vám ani takové jablko nechutnalo, bylo by moc hořké. Plody s pihovitostí se nedoporučuje skladovat, protože jsou mnohem náchylnější k napadení houbovými chorobami.
Houbové choroby nejsou nic příjemného, nicméně u pihovitosti je to jinak. Podívejte se do naší galerie.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.