Chilli papričky jsou jako droga: jednou zkusíte a už bez nich nemůžete žít. Je ale důležité vědět, kterým druhům se vyhnout

Chilli papričky jsou jako droga
Info ikona

Chilli papričky jsou jako droga, ale na rozdíl od nich mají pozitivní účinky pro naše zdraví, jen je důležité vědět, kterým druhům je lépe se vyhnout

Capsaicin působí jako droga, která je ale našemu zdraví prospěšná

Jestliže váháte, zda vyzkoušet chilli papričku a zjistit tak, co na tom všichni mají, nebojte se toho a klidně to zkuste. Musíte začít jen postupně od té nejméně pálivé a sami uvidíte, zda chilli papričky či různé přípravky z nich vyrobené, zařadíte již natrvalo do svého života, nebo to byla jen zkušenost a raději se vrátíte zpět, k sladkému jídlu. Než se ale do degustace pustíte, měli byste vědět, že capsaicin, obsažený v chilli papričkách, je silně návykový a působí stejně jako drogy. Zde je ale ten velký rozdíl v tom, že na rozdíl od nich má na náš organismus dobrý vliv a jakmile budete zkoušet jednotlivé stupně pálivosti, zjistíte, že postupujete k pálivějším a pálivějším druhům chilli papriček. Pokud vám chutná třeba thajská či indická kuchyně, budete nadšeni právě z chilli papriček, protože tato jídla jsou jimi vždy vylepšená. Indové chilli vnímají ne jako zeleninu, ale jako léčivou zeleninu, třeba to budete mít stejně.

Co je to ten capsaicin a k čemu je Scovilleho stupnice

Capsaicin je hlavní látka v chilli papričkách, která způsobuje jejich pálivost. Je to úhlavní nepřítel nasycených mastných kyselin a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, jednoduše řečeno „čistí krev“. Capsaicin dráždí receptory v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.

K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice (SHU), která je pojmenována po Wilburu L. Scoville, chemikovi, který dal dohromady metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček. Sladká paprika neobsahuje žádný capsaicin a na Scovilleho stupnici má proto hodnotu 0. U chilli papriček ale mějte na paměti, že při manipulaci s nimi vám capsaicin ulpí na rukou, takže pokud jimi třeba vylepšujete oběd nikdy si nesmíte sáhnout do očí, měli byste totiž pocit, že díky pálivosti určitě oslepnete.

Které chilli papričky jsou nejoblíbenější: pozor si dejte na Habanero papričky

V dnešní době stoupá zájem o pálivé až extrémně pálivé chilli papričky a mezi ty nejvíce populární patří papriky Habanero, mezi kterými najdeme ty nejpálivější papričky na světě a hodně je pěstují v oblasti Karibiku. Můžete je pěstovat i doma v nádobě, potřebují jen teplo, vodu a živiny. Chcete-li tedy s konzumací chilli papriček začít, těmto se rozhodně vyhněte, jsou extrémně pálivé a jejich první ochutnání by pro vás mohl být celoživotní zážitek, bohužel ne příjemný.

Nejpálivější papričky současnosti: vhodné jen pro opravdové gurmány

Další druh chilli papričky s názvem Naga Morich opět patří mezi top nejpálivější papričky současnosti s pálivostí vyšší než 1 milion SHU, takže ani tato pro vás, pokud s chilli teprve začínáte, není úplně to pravé. Tato krasavice pochází se severovýchodní Indie a její plody jsou protáhlé a červené.

Paprika Bhut Jolokia je mezidruhový kříženec a v roce 2007 byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpálivější paprička na světě, její pálivost je okolo 1 050 000 jednotek SHU. Její prvenství už sice do dnešní doby bylo překonáno, ale právě tato paprička je stále velmi vyhledávanou pro extrémní pálivost, která se ale dle znalců dá přežít a chutí se prý dá přirovnat k opravdovému zázraku, hodí se k přípravě extrémně pálivých omáček.

Jaká je nejpálivější chilli paprička?…Seznamte se s královnou v pálivosti

Šampionem zapsaným v Guinnessově knize rekordů je Carolina Reaper s pálivostí 2 000 000 SHU. Využívá se jako velmi pálivé koření, je extrémně pálivá a její unikátní chuť ucítíte až po asi 10 minutách. S těmito papričkami proto musíte zacházet velmi opatrně a v žádném případě by se do její blízkosti neměly dostat malé děti.

Pokud jste si vybrali svého favorita a máte dostatek odvahy, chilli papričky můžete pěstovat i doma v květináči či vytápěném skleníku. Díky tomu je budete mít neustále po ruce.

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.