Vytrvalá zelenina: je nenáročná, zimovzdorná a mimořádně zdravá

Z mnoha zahrad (čest výjimkám!) zmizelo neuvěřitelné množství druhů zeleniny, která dokáže po dlouhá léta přinášet spolehlivou sklizeň. Na rozdíl od jednoletých salátů nebo špenátu se v listech zimovzdorných druhů zeleniny často skrývají hořčiny nebo štiplavé hořčičné oleje. Právě díky nim jsou mimořádně cenné z hlediska účinku na lidské zdraví a zároveň se hodí ke zpestření domácích pokrmů. Zimní zelenina přitom vyžaduje minimální péči. Připomeňme tedy aspoň několik „nezvěstných“ druhů.

Katrán přímořský se šťavnatými listy

Katrán přímořský roste na pobřeží Severního a Baltského moře a také u Atlantiku a Černého moře. I v záhonu dává přednost spíš písčité půdě. Jeho semena obtížně klíčí, a proto se většinou množí kořenovými řízky. Z rychlených, na jaře vysazených sazenic budete trhat šťavnaté listy teprve od druhého roku pěstování. Jakmile katrán dobře zakoření a rostliny dosáhnou konečné velikosti, nabízí se možnost bělení, to znamená omezení přístupu světla zakrytím, které dopomůže získání dlouhých světlých a jemných výhonů. 

Kapusta větevnatá vytváří výhony celý rok

Kapusta větevnatá, blízká příbuzná katránu přímořského, kterou lze sklízet prakticky celoročně, je ideálem v každé zeleninové zahradě samozásobitelů. Pokud ji budete pěstovat na záhonu dobře zásobeném kompostem, bude tvořit po celý rok nové výhony. Problém pro ni nepředstavuje ani mráz klesající až k –12 °C, a navíc se spokojí se stanovištěm ve stínu či polostínu. Rostliny během zimy silně vymrzají zpravidla jen ve vyšších polohách. 

Česnek hlíznatý neboli čínská pažitka 

Česnek hlíznatý neboli čínská pažitka je jedlý – a chcete-li, můžete mu najít místo na trvalkovém záhonu. Domácí česnek chlumní se může stát hvězdou ve skalce, v květináči i v balkonovém truhlíku. Na rozdíl od pažitky poskytuje tenhle česnek, kterému nevadí sucho, šťavnaté listy s jemnou příchutí česneku a cibule i v době, kdy plně kvete. 

Šťovík do květináčů a truhlíků 

Pohledný šťovík krvavý je oblíbenou rostlinou do květináčů a truhlíků. Méně nápadný je šťovík kyselý, který roste v ovocných sadech anebo se pěstuje v bylinkových záhonech. Jarní bylina, bohatá na vitamin C, propůjčuje salátům i polévkám osvěžující citronovou chuť. Šťovík dlouholistý, u nás často hubený plevel, je ve Francii ceněný jako surovina pro přípravu kořenitého špenátu. Na vaření se používají především mladé listy. 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada