
Především v regionech s mírným počasím se „ošlejch“, resp. cibule zimní (Allium fistulosum) snadno šíří a tvoří jakési nízké živé ploty, které dokážou poskytnout ochranu před ostrým větrem třeba mladým kedlubnám a další rané zelenině. Od druhého roku pěstování se během léta objevují sněhově bílé květy, za nimiž přilétá spousta druhů včel.
Foto: Shutterstock

Potočnici lékařské (Nasturtium officinale), kterou najdete na březích potoků, se daří v zahradním jezírku, ale dobře poroste i ve větší vaně naplněné směsí zahradní zeminy, písku a kompostu. Voda by měla sahat asi 1 cm nad úroveň zeminy. Nezapomeňte ji každý týden vyměnit.
Foto: Shutterstock

Šťovík krvavý (Rumex sanguineus) můžete pěstovat buď několik let, nebo jen jako krátkodobou zimní zeleninu. Pro zimní pěstování vysejte v polovině srpna do květináčů 4 až 6 semen a v září rostliny přesaďte do pařeniště ve sponu 15x15 cm.
Foto: Shutterstock

Šťovík zahradní (Rumex patientia) se podobá špenátu – a také se podobně využívá. Nese jemné a měkké listy, naprosto odlišné od šťovíku tupolistého (Rumex obtusifolius), který roste na přehnojených loukách.
Foto: Shutterstock

Česnek hlíznatý (Allium tuberosum) neboli čínská pažitka, jak se této rostlině také říká, se používá stejně jako naše běžná pažitka. V červenci vyraší z oddenku bez cibule dekorativní okoličnaté květenství složené z drobných bílých kvítků.
Foto: Shutterstock

Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) neboli rebarbora raší po mírném průběhu zimy často už v březnu a sklizeň končí na konci června. Pokud v časném létě přijdou vedra a sucho, rostlina předčasně zatáhne a silné šťavnaté řapíky opět vyraší koncem léta. Nesklízejte je ale ve velkém, aby rostlina mohla uložit do kořenů dostatek živin pro jarní rašení.
Foto: Shutterstock

Křen selský (Armoracia rusticana) roste v každé dobré zahradní půdě. Sazenice se vysazují na podzim. K množení můžete využít i kořenové řízky z rostlin, které rostou v zahradě. Kromě krémově bílých kořenů využijete v kuchyni i mladé listy (jako náhradu za wasabi).
Foto: Shutterstock

Merlík všedobr (Blitum bonus-henricus) je příbuzný špenátu a využívá se podobným způsobem: mladé listy můžete použít i syrové, koncem jara však už bývají tužší, a je tedy nutné je tepelně zpracovat. Vynikající jsou povařené květy přelité rozpuštěným máslem.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Trik, který zná jen pár zahrádkářů: Když tohle zvládnete v říjnu, budete příští rok sklízet mísy plné jahod
- Zahrádkáři tomu nevěřili: Zapomenuté ovocné dřeviny dávají úrodu bez postřiků, z ní vyrobíte likér lepší než z obchodu
- Zapomeňte na předražené chryzantémy! Tato levná trvalka barvami přímo exploduje, květy vydrží až do mrazů
- Neuvěříte, z čeho je tenhle dušičkový věnec: Stojí pár korun a vypadá jako z luxusního květinářství
- Úžasný domácí zázrak z keře s jedlými plody: Stačí pár kroků a získáte sirup, který posílí imunitu. Nesmíte však udělat jednu chybu