Patizony vám chutnat nebudou, dokud neznáte tohle jednoduché pravidlo sklizně
Patizony stojí neoprávněně ve stínu cuket a dýní
Patizony (Cucurbita pepo var. patissoniana) patří do široké rodiny tykví, společně s cuketami a dýněmi. Na rozdíl od svým mnohem oblíbenějších příbuzných, se patisony na našich zahradách pěstují v mnohem menší míře. Přitom pěstování této plodové zeleniny je stejně snadné, a i patizony se mohou nakládat do kyselého nálevu, smažit, zapékat i dusit. Možná za to může jejich příliš členěný tvar, ze kterého se špatně olupuje slupka anebo příliš malý obsah dužiny bez semen. Ale je to určitě škoda. I patisony si stoprocentně vaši pozornost zaslouží.
Jak vypěstovat ty nejlahodnější patisony?
- Půda: Patizony se pěstují v dobře propustné a na živiny bohaté půdě, nejlépe hlinité a středně vlhké.
- Nároky na světlo: Patizony se pěstují na slunném stanovišti.
- Výsev: Vysévají se přímo na záhony od poloviny května nebo se pěstují z předpěstovaných sazenic. Pak se vysévají ve skleníku nebo za oknem už v polovině dubna.
- Rozestup na záhoně: Patizony vytvářejí mohutné rostliny, proto mezi nimi nechte rozestupy asi 100 cm.
- Zálivka: Zálivka by měla být pravidel, přímo ke kořenům, nikdy ne na listy. Předejdete tak plísním.
- Hnojení: Před výsevem či výsadbou můžete půdu vyhnojit vyzrálým kompostem, později můžete rostliny přihnojovat tekutým hnojivem s vyšším obsahem draslíku, pro podporu tvorby plodů.
- Škůdci a choroby: Nejčastěji patisony trápí padlí.
Správný čas na sklizeň patisonů
Správně zvolený čas sklizně je důležitý pro kvalitu i trvanlivost plodů. Patizony se sklízejí přibližně 60-70 dní po výsevu, v době, kdy jsou relativně mladé, mají velikost 10-12 cm a tenkou, lesklou slupku i křehkou dužinu. Patizony sice dorůstají do velikosti 20-25 cm, ale v tu dobu už je slupka příliš tvrdá až dřevnatá, dužina ztrácí lahodnou chuť a v plodu převažují tvrdá semena.
Jak na skladování patisonů?
Krátkodobé skladování: Mladé patisony, asi do velikosti 12 cm, se skladují v chladničce, kde vydrží 1–2 týdny.
Dlouhodobé skladování: Zralé patizony s plně vyzrálou, a tím i tvrdší slupkou, se skladují ideálně ve sklepě nebo na chladném, suchém a dobře větraném místě při teplotě 10–15 °C. Vydrží až 2 měsíce.