Kdy sklízet dýně: zaschlá stopka není vždy spolehlivým ukazatelem

Když zapátráte v chytrých zahradnických knihách, dočtete se, že indikátorem pro sklizeň dýní je jejich vybarvení dle odrůdy a dřevnatějící stopka. Tento stav většinou nastává od konce srpna do října. 

 

Jenže dýně zároveň nesnesou mrazy, abyste je nechali vždy dojít na záhoně do potřebné fáze zralosti. Jednorázový přízemní mrazík v jinak suchém a slunečném období ublíží maximálně listům, ale větší mrazy přemění plody v nepoživatelné bláto. Co s tím?

Jak poznám, že je dýně zralá

Nenechávejte dýně zbytečně dlouho na rostlinách. Jakmile zjistíte, že je plod zralý, tedy dostatečně vybarvený a se zaschlou stopkou, hned ho skliďte a uložte do sklepa nebo spíže. Urychlíte tím dozrávání ostatních plodů.

 

Co s nedozrálými dýněmi

Nedozrálé plody nechte na rostlině, co nejdéle to půjde. Tedy dokud nedozrají nebo dokud nebudou v předpovědi hlášené mrazíky. Vzhledem k tomu, že podzim s sebou nese vlhčí počasí, je dobré plody podložit, aby neležely na mokré zemi. K tomuto účelu poslouží štěpka, seno, sláma, případně si můžete vypomoci plochým kamenem, který navíc akumuluje teplo, nebo v nejhorším mulčovací fólií.

Kdyby nebyly plody ani těsně před nástupem mrazíků dozrálé, skliďte je. Vyberte si k tomu suchý a ideálně slunečný den, plody odřízněte z rostliny a nechte na sluníčku oschnout. Pak je přestěhujte do tepla a sucha domova a nechte je tu rozložené v jedné vrstvě, dokud jim nezaschnou stopky. Kdybyste je s nezaschlými stopkami uskladnili, hrozilo by, že se do plodů dá plíseň nebo hniloba.

 

Malé plody a květy pryč

Vaše dýně teď možná ještě nasazují nové květy, případně mají malé plody. Obojí odstraňte, jestli jste to neudělali už na konci prázdnin. Ani z jednoho už nic nebude.

Jak uskladnit dýně

Dýně vydrží při správném skladování až do jara. Důležité je uchovávat pouze naprosto zdravé plody a s pořádně zaschlými stopkami. Jestli dýně něco nesnáší, je to vlhko, takže vlhký sklípek není správným stanovištěm. Mnohem lépe jim bude v suché spíži nebo garáži, kde je 10 - 15 °C.

 

Poškozené plody, omačkané nebo okousané od slimáků se nesnažte skladovat dlouho. Spotřebujte je jako první nebo si z nich udělejte třeba dýňové pyré do zásoby. Je to jednoduché, stačí dýně nakrájet na silnější plátky (nebo třeba jen rozkrojit na půl, pokud jsou plody menší), vyskládat na plech, zakápnout olejem a péct do měkka. Jakmile vychladnou, dejte je do mixéru (krom hokkaida všechny dýně oloupejte). Naporcované pyré můžete skladovat v mrazáku.

O autorce:

Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.