Jak pěstovat mangold: je to jednodušší, než byste řekli. V kuchyni z něj téměř bez práce vykouzlíte skvělý oběd

Co to je mangold?

Tápete, co vlastně mangold je a vůbec netušíte, jak si s ním v kuchyni poradit? Jde o člena stejné rodiny jako je špenát nebo červená řepa a jíst ho můžete zasyrova v salátech nebo ho zpracovat jako zmíněný špenát.

Pojďme se na něj ale podívat podrobněji.

Jak pěstovat mangold

Jednodušeji, než byste si mysleli. Stačí v dubnu vysít semínka do hloubky cca 2 cm a pořádně je zalévat. Jakmile sazeničky vzejdou, vyjednoťte je, mangold je relativně robustní a každá rostlina potřebuje alespoň 30 cm místa. 

Na rozdíl od špenátu je mangold opravdu bohatý, sklízet se dá po jednotlivých listech a stále obráží, naopak je nežádoucí sklidit najednou víc než pětinu rostliny, tím byste ji mohli až příliš oslabit. Jde o dvouletku, proto kvete (a dává semena) až v druhém roce, nemusíte se tedy obávat, že by mohl jako špenát přerůst a vyhnat do květu. I když… I to se může stát, ale jde o “chybu v Matrixu”. Taková situace může nastat, když přijdou po výsevu déletrvající mrazy nebo rostliny naopak potrápí delší sucho. Vždy ale musí jít o extrémnější počasí, při pár dnech sucha se nemusíte bát. Kdyby náhodou “vyběhl” do květu už v prvním roce, stačí květní stvol uříznout co nejníž u země.

 

Jak chutná mangold

Oproti špenátu, ke kterému je nejčastěji přirovnáván, má lehce oříškovou chuť a při zpracování je potřeba vyříznout tuhé řapíky. Jakmile ho nakrájíte a spaříte, chuťový rozdíl byste hledali velmi těžko. Při konzumaci si jen dejte pozor na jeho lehkou projímavost, kterou můžete pocítit při snědení většího množství. 

 

mangold
Info ikona

Co se dělá z mangoldu

Až ho budete prvně držet v ruce, možná znejistíte, co že to s těmi obřími listy s tvrdými řapíky máte dělat. Ale jakmile se s ním skamarádíte, bude vám jasné, že ho můžete použít v podstatě jakkoliv. Zásadní je pouze zbavit listy řapíků, protože jsou tuhé a potřebují delší tepelnou úpravu, aby změkly.

  • Syrové listy nakrájejte s jinou zeleninou do salátu
  • Připravte úplně stejně jako špenát (nakrájejte na kousky, přidejte prolisovaný česnek, můžete i kapku smetany a duste do měkka)
  • Přidejte jej do omáčky na těstoviny. Skvělé jsou třeba noky s lososem, smetanou a mangoldem.
  • Podobně jako zelné listy ho můžete naplnit masovou nebo houbovou směsí a zapéct se smetanou nebo sýrem
  • Fantasticky chutná pesto připravené z mangoldu
  • Samotné řapíky upravte jako chřest, stačí je povařit nebo upéct a podávat se sýrovou omáčkou, případně je můžete přidat do pekáčku, až budete péct maso.

O autorce:
Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada