Goji neboli kustovnice čínská: nenáročný keř s léčivými plody, který byste měli mít na své zahradě. Pozor ale, kam ho vysazujete, jinak vám moc radosti nepřinese

Tibetští mniši na ni nedají dopustit

Kustovnice čínská neboli Goji (Lycium chinensis) je netradiční druh ovoce, které jistě má mnoho kladných vlastností, především co se týče našeho zdraví, čehož si samozřejmě již dávno všimli v Číně, a to již kolem roku 1368. Zhruba od této doby se běžně využívá v čínské medicíně pro léčbu různých neduhů. Existuje jakási pověst o jistém Číňanovi, který se díky pravidelné konzumaci oranžových plodů dožil neuvěřitelných 252 let. Zda je to pravda či ne se asi nikdo nedozví, jisté ale je, že na kustovnici nedají dopustit ani tibetští mniši, kteří se díky její pravidelné konzumaci těší výbornému zdraví a vitalitě. Kustovnici zakoupíte ve vašem zahradnictví a bývá umístěna mezi ovocnými, občas i okrasnými keři. Kustovnic existuje asi sto druhů, přičemž právě tento druh kustovnice čínská nemá na svých výhonech trny.

Jak kustovnice vypadá

Kustovnice čínská je opadavý keř, který má převislé větve. Není zajímavý pouze svými plody, o které jde především, ale má rovněž zajímavé a dekorativní, trubkovité květy fialové barvy, které rozkvétají během června. Plody, oranžovočervené protáhlé bobule, dozrávají během října a můžete je konzumovat buď syrové, což je ta nejlepší varianta, nebo sušené.

Jak se starat o kustovnici

Řada lidí má z pěstování kustovnice čínské obavy, ale to je naprosto zbytečné. Kustovnice je totiž naprosto nenáročný keř, který miluje slunce a teplé polohy. Bude vděčná za kyprou a živnou půdu a pravidelnou závlahu, především v době, kdy začínají zrát plody. Kustovnice pro svůj růst vyžaduje oporu, po které bude moci šplhat, protože se dokáže pnout až do výšky 3 metrů.

Kam zasadit goji

Kustovnici můžete vysazovat od března do května a potom na podzim od září do listopadu, než začne mrznout. Jakmile kustovnice dobře zakoření, dokáže růst velmi rychle a během roku vytvoří dostatek nových výhonů. Vždy ji tedy vysazujte na místo, kde bude mít dostatek prostoru a nebude utiskovat ostatní rostliny. Z tohoto důvodu není úplně vhodná do malých zahrad či na balkony do nádob, museli byste ji totiž neustále v jejím růstu redukovat řezem, čímž byste ji neustále oslabovali, a to by bylo znát i na výši úrody, která by byla velmi malá. Kustovnice dobře snáší mráz, a to až do -25 °C. Svoji první, pořádnou úrodu můžete očekávat zhruba třetím rokem od výsadby.

Jak správně užívat goji

Jak již bylo řečeno, pravidelná konzumace kustovnice, ať již čerstvé či sušené, přináší našemu tělu mnoho pozitivních účinků. Sušené je běžně zakoupíte v našich supermarketech, podobají se našim hrozinkám. Kustovnici můžete přidávat do cereálií, jogurtů, vylepšit s nimi zákusky, saláty. Výborný je z ní také čaj, který se dochucuje medem či citronem. Plody kustovnice obsahují neuvěřitelné množství antioxidantů, vitamínů a jiných prospěných látek. Díky oranžové barvě plodů obsahují také karotenoidy, podobně jako mrkev nebo třeba prvek germanium, který působí proti rakovinným buňkám v těle. Budete-li kustovnici pravidelně konzumovat, budete šťastní po celý svůj dlouhý život.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada