Podzimní korále z rubínů: Po mrazu chutnají lépe než borůvky. Pěstování zvládnete i bez rašeliniště
Klikva chutná nejlépe po mrazu: Trpěliví pěstitelé sklízejí sladší plody
Klikva velkoplodá (Vaccinium macrocarpon) je nízký plazivý keřík původem ze Severní Ameriky, který v posledních letech získává i u nás stále větší popularitu. Nejvíce je známá pod anglickým názvem cranberry, tedy brusinka, ale často se jí říká i jednoduše kanadská brusinka. Na rozdíl od naší lesní brusinky (Vaccinium vitis-idaea) však tvoří mnohem větší, šťavnatější a méně trpké plody. Klikva dozrává během října, ale její skutečná chuť se rozvine až po prvním mrazíku. Nízké teploty způsobí rozklad některých kyselin v plodech, čímž se sníží jejich trpkost. Proto zkušení pěstitelé doporučují sklizeň drobného ovoce odložit, i když jsou bobule už na první pohled zralé.
Z Ameriky až na české zahrady: Jak poznáte klikvu na první pohled
Klikva pochází z rašelinišť východní části Severní Ameriky. Jedná se o nízkou dřevinu s tenkými, až metr dlouhými výhony, které se plazí při zemi a jakmile se dotknou vlhké půdy, zakořeňují. Má drobné, stálezelené lístky tmavě zelené barvy. Na jaře vykvétá drobnými narůžovělými květy, které připomínají zobák jeřába. Odtud také pochází anglický název brusinky, cranberry (crane = jeřáb). Plody jsou kulaté až oválné, 1–2 cm velké bobule s lesklou slupkou, které v plné zralosti získávají sytě červenou barvu.
Klikva a borůvka – dokonalé duo pro kyselomilné záhony
- Nároky na slunce: Klikvě velkoplodé vyhovuje slunné až polostinné stanoviště
- Půda: Klikva miluje kyselou, vlhkou a chudou půdu. Daří se jí nejlépe v rašelinovém substrátu s pH kolem 4–5. Ideální je pěstovat ji podobně jako borůvky, v kyselém záhonu nebo ve velké nádobě.
- Nároky na vodu: Klikva vyžaduje stále vlhkou půdu, potřebuje pravidelnou zálivku měkkou vodou, nejlépe dešťovou.
- Množení: Klikva se nejsnadněji množí vegetativně, řízky nebo oddělováním zakořeněných šlahounů. Řízky se odebírají na jaře nebo koncem léta a zakořeňují se v kyselém substrátu.
Z keříku rovnou na talíř: Jak klikvu využít v kuchyni i pro zdraví
- Klikva je oblíbená především díky plodům bohatým na vitamín C, antioxidanty a třísloviny. Má také antibakteriální účinky a využívá se k prevenci, ale i jako podpůrný prostředek při léčbě, infekcí močových cest.
- Klikva velkoplodá se využívá k výrobě džusů, kompotů a marmelád, kandované plody se přidávají do sladkého pečiva a koláčů. V americké kuchyni se klikva podává tradičně k pečenému krocanovi.
Když plody plavou: Fascinující sklizeň klikvy na vodní hladině
Klikva se v USA a Kanadě tradičně sklízí zaplavováním polí. Červené bobule klikvy díky vzduchovým komůrkám spolehlivě plavou na hladině a dají se snadno stáhnout. Tento způsob je efektivní i ekologický a minimalizuje množství poškozených plodů.