Tekuté zlato zimy: Z posledních zbytků bylinek vytvoříte zásoby na celou zimu

Tekuté zlato zimy: Bylinné sirupy, které uděláte i z malého množství

Bylinné sirupy mají jednu úžasnou vlastnost: chutnají skvěle a vydrží dlouho, takže se k nim budete vracet celou zimu. Pokud máte doma mátu, mateřídoušku, meduňku, levanduli, rozmarýn nebo třeba tymián, ještě neházejte flintu do žita. I když už vypadají trochu unaveně, v hrnci se z nich stane tekuté zlato.

Kouzlo je v tom, že bylinné sirupy zvládnete i z malého množství bylinek. Stačí je smíchat s vodou, cukrem a citronem. Máte obavy, že je to složité? Není. Výroba je stejně jednoduchá jako uvařit čaj, jen to trvá o chvilku déle.

Zahřejí a pomohou: Domácí sirupy na nachlazení i chladné večery

Ať už doma bojujete s nachlazením nebo jen potřebujete zahřát, bylinné sirupy jsou ideální volba. Můžete je míchat do čaje, dávat dětem na lžičku, nebo si je přilévat do horké vody jako rychlou domácí limonádu.

Výhodou je, že přesně víte, co pijete. Žádná chemie, jen bylinky, voda, cukr a citron. A navíc? Každá várka může chutnat jinak, podle toho, co zrovna máte v kuchyni nebo na zahradě.

Bylinkařit můžete i v zimě: vyzkoušejte čaj z borovicového jehličí. Předchází virózám a zmírňuje chřipku

www.nkz.cz

Tři neodolatelné recepty, které zvládne každý

A teď to nejdůležitější: jak na to. Zde jsou tři jednoduché a osvědčené recepty, které si zamilujete.

Meduňkový sirup proti stresu

Budete potřebovat:

  • 3 hrsti čerstvé (nebo 2 hrsti sušené) meduňky
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 citron

Postup:

Vodu přiveďte k varu, odstavte a nasypejte do ní meduňku. Přidejte citron nakrájený na kolečka. Nechte louhovat alespoň 12 hodin (klidně přes noc). Poté sceďte, přidejte cukr a mírně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nevařte! Nalijte do čistých lahví a skladujte v lednici nebo ve sklepě.

Tymiánový sirup na kašel

Budete potřebovat:

  • 2 hrsti tymiánu
  • 750 ml vody
  • 750 g cukru
  • 1 citron

Postup:

Vodu s tymiánem krátce povařte (asi 3 minuty), poté přidejte citron a nechte louhovat do vychladnutí. Sceďte, přidejte cukr, zahřejte, promíchejte a plňte do lahví. Skvělý do čaje i jen tak na lžičku.

Přezimujte 5 nejčastějších bylinek, abyste mohli šalvěj, tymián, oregano, mátu a rozmarýn pěstovat i příští rok

www.nkz.cz

Levandulový sirup na klid a lepší spánek

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce sušené levandule
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 citron

Postup:

Levanduli vsypte do horké vody, přidejte citron a nechte louhovat několik hodin. Sceďte, přidejte cukr a mírně zahřejte, dokud se nerozpustí. Levandulový sirup je skvělý nejen do čaje, ale i do dezertů nebo domácí limonády.

Voňavé domácí likéry: Když chcete z bylinek vytěžit maximum

Pokud máte raději něco ostřejšího, můžete využít zbytky úrody také na výrobu domácích likérů. Skvělé jsou například:

  • šalvějový likér,
  • mátový likér,
  • meduňkový likér,
  • nebo kombinace bylinek v rumu či vodce.

Stačí bylinky zalít alkoholem, přidat citronovou kůru nebo trochu medu a nechat 3–4 týdny louhovat. Výsledek? Nádherně voňavý likér, který vás zahřeje i v tu nejmrazivější noc.

Bezinkový likér: Domácí recept plný chuti a zdraví

www.nkz.cz

Ani lístek nazmar: Domácí čaje z posledních bylinek

Zbytky po střihání bylinek? Usušte je! Spadané lístky máty, kousky meduňky nebo levandule se dají perfektně smíchat dohromady a vytvořit vlastní zimní blend. Vše stačí usušit na suchém a teplém místě a poté uchovat ve sklenici. Když si v zimě uvaříte čaj z bylinek, které jste si sami nasbírali, má to úplně jiné kouzlo.

Výroba domácích dobrot z bylinek není jen způsob, jak zužitkovat poslední zbytky úrody. Je to také úžasná relaxace, krásná tradice a hlavně radost, kterou si můžete užít celou zimu. Ať už si vyrobíte bylinné sirupy, čaje nebo voňavé likéry, vždycky budete mít něco, co připomene teplejší dny a vůni zahrady.

Podívejte se do naší galerie, jak krásně mohou vypadat vaše zimní bylinné poklady.

GALERIE: Voňavé zimní poklady z bylinek. Uvidíte, co všechno jde vyrobit z posledních lístků
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada