Zahradnický horoskop (15.-21. září): Co sklidit a zasadit? Na koho čeká zavařování?

Beran (21.3.–20.4.): Tajemství bohaté sklizně je v rychlosti!

Živlem Beranů je oheň, který dodává energii. Tu využijete při sklizni kořenové zeleniny. Po vyrytí mrkev, petržel i celer očistěte od hlíny. Pozor, se zeleninou byste při čištění neměli bouchat o sebe, můžete ji poškodit a zkrátit jí trvanlivost. Kořeny vložte do bedny s pískem a tu přesuňte do sklepa

Rajčata vykazují letos bohatou úrodu, zpracujte je do čalamád a pikantních omáček. Pokud přidáte špetku chilli, probudíte v sobě bojovnou sílu. 

Býk (21.4.–21.5.): Perfektní zahrada na jaře začíná už teď

Hlavním živlem Býků je země. Pusťte se do přípravy záhonů na nadcházející podzim, ukliďte je po sklizni, nezapomeňte na zelené hnojení, které dodá půdě potřebné živiny. Je také správný čas na dělení trvalek. Levanduli si můžete nasušit do zásoby pro pozdější použití v kuchyni i šatníku. 

Sesbírejte spadané ovoce a protřiďte ho. Zdravé kusy můžete zavařit či zamrazit, výborný je pečený čaj z jablek a švestek. Ze švestek také upečte koláč s drobenkou, do kterého přidáte vanilku nebo skořici pro správnou podzimní atmosféru.

Z jednoho trsu desítky sazenic: Tajný trik, jak mít zahradu plnou rostlin zadarmo

www.nkz.cz

Blíženci (22.5.–21.6.): Jak využít bylinky a vytvořit poklad pro celou zimu

Blíženci mají potřebu vidět dopředu. Sedněte si a vypracujte si seznam toho, co budete chtít vysadit a vysít na jaře. Ještě letos se můžete pustit do výsadby okrasných cibulovin, do zimy stihnou zakořenit a na jaře vás potěší svými květy.

Ze sklizených bylinek vyrobte pesto či bylinkové máslo. Například tymián či šalvěj výborně ochutí pečenou zeleninu nebo brambory. Petrželovým máslem s česnekem pomažte opečenou bruschettu a vychutnejte si vzpomínky na slunnou Itálii. 

Rak (22.6.–22.7.): Skliďte ovoce a vytvořte zásoby pro rodinu

Raci jsou znamením, které je spojeno s péčí o rodinu. Připravit kvalitní a zdravé pokrmy svým blízkým po celý rok žene Raka vyrobit si dostatek zásob z vypěstovaného ovoce a zeleniny. Zpracovat veškeré plody zahrádky do posledního lístečku do chutných sirupů, marmelád, čatní a dalších trvanlivých výrobků pro něj znamená projev lásky těm, které miluje. 

Dýně a cukety sklízejte včas, než je sežehne první mráz. Jakmile má rostlina dřevnatou stopku, je ta správná doba na sklizeň. Z dýně můžete uvařit polévku či upéct dýňový chléb. Naložená malá cuketa do sladkokyselého nálevu s koprem bude vhodným doplňkem k masům. 

Jablka a hrušky sušte správně. Jen tak v křížalách, štěpánech i pracharandě uchováte jejich chuť na zimu

www.nkz.cz

Lev (23.7.–23.8.): Ohromte hosty s barvami, které si vypěstujete na zahrádce

Lvi vynikají svou energií, kterou ne vždy směřují do správného cíle. Ale v každém případě jdou za svým. Touha po výrazných barvách vás zavede k záhonům se zralými paprikami, rajčaty i dýněmi. Připravte si barevné saláty, pečenou zeleninovou směs či dýňové pyré. Abyste se mohli z barev těšit i v příštím roce, vysaďte podzimní cibuloviny

V kuchyni připravte pokrm, který bude korunovat váš úspěch na zahrádce. Pečené kuře se zeleninou a bylinkami, jako je tymián, rozmarýn a česnek, potěší chuťové buňky všech strávníků. Nezapomeňte naservírovat poslední zralá rajčata. 

Panna (24.8.–23.9.): Jediná věc, kterou musíte na podzim udělat

Panna je velice praktická. Tato vlastnost se projevuje při úklidu zahrady stejně, jako při skladování brambor, cibule a česneku. Na uvolněné záhony zasejte zelené hnojení, jako je například hořčice, zlepší půdu na příští rok. 

Z vypěstované zeleniny připravte čatní, zkuste trochu experimentovat s kořením. Zajímavá kombinace bude z rajčat a cibule s přidáním zázvoru, skořice a hřebíčku. 

Jak na jiřiny, aby kvetly co nejdéle a vydržely ve váze

www.nkz.cz

Váhy (24.9.–23.10.): Vytvořte nejkrásnější podzimní dekorace snadno a levně

Váhy vynikají smyslem pro harmonii, což se projevuje v péči o květiny. Odstraněním odkvetlých jiřin podpoříte tvorbu nových květů. Tento týden si také vyrobte vhodné dekorace na terasu i na okna. Kombinujte podzimní ovoce s barevným listím stromů. Do truhlíků vysaďte vřesy, které doplníte okrasnými malými dýněmi.

Dýně můžete zpracovat i v kuchyni. Dýňová hořčice bude dokonale ladit k masům při podzimním grilování. Poslední papriky a okurky zalijte sladkokyselým nálevem a zavařte. Ze švestek připravte legendární omáčku ke zvěřině. 

Štír (24.10.–22.11.): Odhalte tajemství bohaté úrody na příští rok

Štíři je cílevědomý, do práce na zahradě se pustí s velkým odhodláním. Ze zahrádky skliďte poslední kapusty, kedlubny, saláty i cukety. Odkvetlé mečíky je potřeba vyrýt ze země a před uskladněním je nechat trochu zaschnout. Při této příležitosti odstraňte všechny hlízy, které jsou deformované a nezdravé. Připravte si česnek pro podzimní výsadbu.

Ze sklizené zeleniny můžete uvařit pro svou rodinu zdravou podzimní polévku. Přidejte bylinky jako rozmarýn či šalvěj pro vůni. Z bylinek si připravte na zimu bylinkové oleje. Pažitku, petržel i bazalku naložte do slunečnicového oleje a uskladněte na tmavém místě.

Jak připravit bylinky na zimu: 5 tipů, abyste nemuseli zjara kupovat nové

www.nkz.cz

Střelec (23.11.–21.12.): Přesazujte, experimentujte! Tvořte nová zákoutí

Střelci jsou volnomyšlenkáři, nebojí se experimentovat a zkoušet nové kombinace. Je ten pravý čas přesadit trvalky a vytvořit nová zákoutí. V zeleninové zahradě sklízejte poslední mrkev a celer, které můžete zamrazit pro pozdější použití do vývarů. 

Z jablek a hrušek si vyrobte domácí šťávy nebo křížaly. Sušené ovoce se skvěle hodí jako zdravá svačinka na cesty i do školy, nebo jako mlsání večer k televizi. Meduňku či mátu nasušte pro přípravu bylinných čajů. Ke kávě se bude báječně hodit koláč z čerstvého ovoce. 

Kozoroh (22.12.–20.1.): Jak zazimovat zahradu bez námahy

Kozoroh vybočuje svou praktičností. Tuto vlastnost využije při zazimování zahrady. U stromů a keřů odstraňte suché větve, z odkvetlých letniček sesbírejte semínka a zbytek rostlin dejte na kompost, záhony po sklizni připravte na novou sezónu. Na uvolněné místo můžete vysít ozimou zeleninu, jako je například špenát. 

Sklizené brambory přesuňte do sklepa, bylinky nasušte či zamrazte. Z poslední zeleniny ještě můžete připravit salát s bylinkami a česnekem. 

O tyhle letničky se starat nemusíte, rozmnoží se na zahradě i bez vaší pomoci. Těchto pět druhů je nejkrásnějších

www.nkz.cz

Vodnář (21.1.–20.2.): Neuvěřitelné recepty, které nikdo nečeká

Vodnáři by se měli pustit do kompostování. Spadané listí i zbytky rostlinné hmoty ze záhonů využijte do kompostu. Prohlédněte celou zahradu a zaměřte se na škůdce a choroby. Skliďte vypěstované bylinky, které zpracujte sušením či mražením.

Červenou řepu zavařte, z pečené bulvy připravte zdravý zeleninový tatarák či carpaccio. Z bylinek si vyrobte vlastní bylinnou směs s přidáním šípku či hlohu, která bude plná vitamínů a posílí vaši imunitu.

Ryby (21.2.–20.3.): Pozorujte svou zahradu a začněte tvořit s intuicí

Ryby mají citlivou povahu, měly by věnovat dostatek času odpočinku. Při něm mohou pozorovat zahradu, jak se na ní mění barvy, ale také plánovat výsadbu v novém roce. Pečlivě vybírejte bylinky i zeleninu, vaše intuice vás navede k novým odrůdám. 

Ze zralých jablek si připravte zdravou přesnídávku. Můžete přidat další ovoce, jako jsou jahody, které jste zamrazili v létě, nebo třeba kompotované meruňky. V druhém případě snižte dávku cukru. 

Výsadba dřevin na podzim: Zajistí lepší růst i kvetení

www.nkz.cz

Radost ze zahradničení můžete ještě zvýšit při přípravě báječných pokrmů z vypěstovaných plodin. Tento týden je ideální čas spojit péči o zahradu s kreativní činností nejen v kuchyni. Hvězdy vám jsou nakloněny a radí, co je v tomto týdnu vhodné. Podzimní dekorace vám připomenou odcházející léto, dobroty na talíři ocení vaši blízcí a vy se můžete radovat ze své práce, která nepřišla nazmar. Vše, co nyní vložíte do své zahrady, se vám vrátí v příštím roce v podobě bohaté úrody. 

GALERIE: Horoskop radí! Těchto 12 triků od hvězd promění vaši zahradu v ráj
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada