Vanilku používali už Aztékové a Inkové: proč je tak drahá a jak dlouho trvá si ji vypěstovat

Květ vanilky

Vanilka je dar bohů

Vanilka patří mezi oblíbené aromatické koření pocházející z Mexika a využíváme jí při přípravě jídel, nápojů a při výrobě cukrovinek. Vanilka je plodem orchideje zvané Vanilkovník plocholistý (Vanilla planifolia), která roste v tropických nížinách jižního Mexika. Dokáže se pnout až do výšky deseti metrů. Vanilku používali již indiáni kmene Totonaco, kteří ji pěstovali mnohem dříve, než přišli španělští dobyvatelé a považovali ji za dar bohů. Do Evropy ji v roce 1520 spolu s dalšími americkými plodinami, včetně kakaa přivezli Španělé. V dnešní době se nejvíce vanilky pěstuje na Madagaskaru a odsud jde také asi polovina její produkce.

Jak kvete vanilka?Květy vanilky kvetou pouze pár hodin

Kromě tmavě zelených a pevných listů vanilka kvete světle zelenými až žlutými květy zhruba po 3 až 4 letech. Aby kvetla, potřebuje období klidu a sucha zhruba 2 měsíce a snížení teploty. Zajímavostí je, že doba kvetení je poměrně krátká a počítá se na hodiny, vědci uvádí zhruba 5-6 hodin a pouze v tuto dobu musí být květ opylován, tedy chceme-li plody. Květy se tedy musí neustále kontrolovat, aby se nepropásla ta správná chvíle pro opylování. Ve své domovině se o opylení stará mrod včel jménem Melipona, ale ta žije pouze jako endemit jen na určitém území. Jenže, i pro tuto včelu je nesplnitelný úkol opylovat tak velké množství květů za pár hodin, takže na velkých plantážích se vanilka musí opylovávat ručně. Po opylení vznikne plod neboli tobolka, která je hnědočerné barvy a nesprávně jí říkáme vanilkový lusk. Lidští opylovači musí opylovat pouze ráno, kdy je kvalita pylu nejvyšší a za den prý zvládnou opylovat až 1000 květů.

Sklizeň plodů a jejich úprava není jednoduchá

Tobolky dorůstají délky 15 až 30 cm a na rostlině dozrávají až 9 měsíců. Jakmile začne špička zelené tobolky žloutnout, je ten správný čas na sklizeň. Dlouhou dobu trvá také další zpracování a to, než se vanilka dostane do obchodů, což může být klidně dva roky. Aby měla vanilka svoji charakteristickou barvu a vůni, musí nejprve tobolky projít fermentací, a to buď suchou (sušením) nebo mokrou cestou (máčení v horké vodě a následné sušení). Právě fermentací se uvolňuje důležitá látka vanilin. Celý proces ale trvá několik měsíců, a proto je pravá vanilka trochu dražší ve srovnání s jiným kořením. Během fermentace ztratí tobolka asi 80 % objemu a nechá se asi dva měsíce jen tak ležet, aby si získala a uchovala své aroma. Od opylení až po hotový sáček to trvá až dva roky.

Jak pěstovat vanilku ve skleníku

Pěstování vanilky v našich klimatických podmínkách je sice náročné, ale ne nemožné. Potřebujete k tomu ale vytápěný skleník nebo zimní zahradu. Vyžaduje úrodnou půdu s dostatkem vody s teplotou kolem 25 až 27 °C. Velmi důležitá je také vysoká vzdušná vlhkost, která by měla být až 80 %. Pokud se jí daří, první plody (tobolky) se objevují zhruba za tři roky. Krásné vanilkovníky můžete vidět ve většině našich tropických skleníků, které jsou součástí botanických zahrad. Budete-li mít štěstí a přijdete-li v době, kdy dělají prořez vanilky, můžete být obdarováni výhonem této orchideje, který si můžete zkusit doma vysadit a pěstovat

Vanilkový a vanilinový cukr: rozdíl je samozřejmě nejen v ceně

Pečení vánočního cukroví, především vanilkových rohlíčků, se samozřejmě neobejde bez vanilky. V obchodech jste určitě zaznamenali, že lze koupit cukr vanilinový a vanilkový. Jaký je mezi nimi rozdíl? Tím prvním je samozřejmě cena, za vanilkový cukr zaplatíte, a již chápete proč, více, než za vanilinový cukr. Vanilkový cukr obsahuje pravou vanilku, přičemž vanilinový pouze slabé syntetické aroma a pravé vanilky tady není ani stopové množství.

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada